Hlavní obsah

Vysoké Mýto bude regulovat podobu budoucí průmyslové zóny

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Budoucí dálnice D35 patrně přiláká do Vysokého Mýta na Orlickoústecku další investory. Radnice proto připravuje regulační plán, kterým může korigovat vznik průmyslových zón.

Článek

ČTK to řekl starosta František Jiraský (Nestraníci). Místo, které se pro průmyslovou zástavbu hodí, je mezi Průmyslovou ulicí a budoucí dálnicí. Má kolem 30 hektarů, město tam má minimum pozemků, většinou je vlastní soukromníci.

„Nejsme v území velkým hráčem, pokud investor splní požadavky stavebního zákona, může tam stavět. Nicméně máme tam dost polních cest, menších pozemků, každý zájemce s námi musí vyjednávat. Nehodláme to moc režírovat, ale chceme, aby tam zástavba nevznikala nadivoko, byl tam prostor pro zeleň, pro hospodaření s vodou,“ řekl Jiraský.

Lokalita je v územním plánu definovaná jako průmyslová zóna, vzhledem k blízkosti chystané dálnice se pro lehkou výrobu, obchod či služby hodí nejlépe. Regulační plán je nástroj, kterým město může výstavbu ovlivnit. Určuje, kudy povedou inženýrské sítě, komunikace, jak budou členěné plochy a veliké budovy, uvedl starosta.

„Zájemci o pozemky se objevují, ale zatím je odrazuje, že musí jednat třeba s 20 majiteli pozemků. Očekáváme, že až bude dálnice hotová, území se brzo zastaví,“ řekl Jiraský.

Pro území nejdřív vznikne urbanistická studie, která bude pokladem pro regulační plán. Jednu studii už město pro jinou průmyslovou zónu připravilo, má také 30 hektarů a nachází se od okružní křižovatky po pravé straně směrem na Litomyšl.

Reklama

Doporučované