Hlavní obsah

Areály v Plzeňském kraji věří, že si lidé přijedou zalyžovat, hodně bude běžkařů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Lyžařské areály v Plzeňském kraji věří, že pokud bude sníh, přijedou si lidé zasportovat a neodradí je protiepidemická omezení.

Článek

Zimní střediska a obce opět očekávají vysokou návštěvnost běžeckých tras, srovnatelnou s loňskem, kdy byly sjezdovky otevřené jenom pár dní. Na běžeckých trasách lidé nepotřebují žádná potvrzení, řekl ČTK starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD). Areály po špatné loňské sezoně investovaly do novinek minimálně.

„Na běžeckých stopách očekávám stejně rekordní rok jako loni, protože teď jsou pravidla nastavena tak, že lyžovat na sjezdovce může jen ten, kdo je očkovaný nebo prodělal covid. Areály teď řeší, co s dětmi od 12 do 18 let, které z většiny očkované nejsou,“ uvedl Smola. Pro řadu železnorudských svahů jsou rodiny nejčastějšími klienty. Zájemci se ptají se na možné zimní aktivity. „Řada z nich zvolí běžecké trasy, kde nepotřebují žádné potvrzení,“ řekl.

Ve Ski&Bike Špičák, největším zimním areálu v Plzeňském kraji, se musí dospělí prokázat certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci covid-19, což neplatí pro děti do 12 let. Organizované skupiny osob ve věku 12 až 18 let, jako jsou školní lyžařské kurzy nebo sportovní oddíly, mohou předložit také platný PCR test účastníků. Špičák po čerstvém rozhodnutí vlády vydá skipasy také jednotlivcům od 12 do 18 let s PCR testem ne starším 72 hodin. Zaměstnanci areálu budou namátkově certifikáty kontrolovat i hlídat rozestupy při nástupu na lanovku a ochranu úst a nosu při jízdě lanovkou.

Na Špičáku, který byl loni v provozu šest dnů, se do 17. prosince lyžuje za ceny vedlejší sezony. „Zahájili jsme prodej šestidenních lyžařských kurzů, které startují od ledna. Prodávají se. Zájem budeme schopni vyhodnotit na přelomu roku,“ uvedl mediální zástupce Karel Samec. Od pátku funguje lyžařská škola s možností výuky jednotlivců nebo rodin.

Zájem běžkařů je podle Smoly patrný už nyní. „Minulou neděli jsme poprvé protáhli stopy, což jsme nikde nezveřejňovali, a velké parkoviště na Gerlově Huti bylo úplně plné. Je jasně vidět, že zájem o běžky bude,“ uvedl. Stopy, zatím jen v okolí Gerlovy Hutě a v nejvyšších polohách nad 1000 metrů, už město upravuje pravidelně.

V Železné Rudě týden funguje také malý vlek v nedalekém areálu Samoty. V pátek zahájily provoz večerním lyžováním areály nad Nad Nádražím - Belveder a Weissova louka, které jsou otevřené i přes víkend.

Špičák s 8,5 kilometru sjezdovek investoval před zimou přes tři miliony korun. Koupil čtyřkolku a malý bagr pro úpravu sjezdovek. Soustředil se hlavně na údržbu lanovky, vleků, roleb a zasněžovací techniky. Má nové ekologické toalety na vrcholu a občerstvení mezi chatami Hanička a Blaženka. „Loňská sezona vlastně žádná nebyla, takže jsme se soustředili hlavně na nutnou údržbu obou areálů a techniky,“ řekl Ladislav Zísler, který provozuje nedaleký areál Nad Nádražím - Belveder v Železné Rudě.

Ve Ski areálu Nýrsko na Klatovsku je ve spodní části nová malá dětská sjezdovka s bobovou dráhou a rozšířené dětské hřiště. „Nevím, kdy to spustíme. Dole ještě nemrzlo, a tak zatím nestříkáme,“ řekl provozovatel Milan Koryťák. Nedokáže odhadnout, zda kontroly očkovaných sníží návštěvnost, ale myslí si, že pokud bude dost sněhu, rodiny do areálu přijedou.

Lyžařský areál na Přimdě v Českém lese na Tachovsku provedl údržbu obou sjezdovek a vleku. „Jsme připraveni. Čekáme, až napadne sníh, protože jsme odkázáni výhradně na ten přírodní,“ řekl starosta Přimdy Jiří Kadera (Přimda a její obce). Přimda deset připravuje zasněžování za miliony korun, k čemuž ale potřebuje získat do majetku pozemky pro přístup k vodě. U horní sjezdovky se dohodla s rodinou Kolowratů, u dolní sjezdovky zatím roky neúspěšně jedná s pozemkovým úřadem. „I když je areál dlouhodobě prodělečný, chceme tu službu lidem nabízet,“ dodal.

Reklama

Doporučované