Hlavní obsah

Bělá nad Radbuzou opraví za 65 milionů korun památkově chráněnou tvrz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Bělá nad Radbuzou na Domažlicku zahajuje opravu rozbořené památkově chráněné tvrze za 65 milionů korun. Zhruba 54 milionů Kč pokryje dotace EU, zbytek dá město ze svého a z půjčky.

Článek

Vytvoří tam zázemí pro své pečovatelky a neziskové organizace poskytující služby seniorům, handicapovaným i samoživitelkám žijícím u hranic na pomezí Domažlicka a Tachovska. Rekonstrukci musí město se 1750 obyvateli podle podmínek dotace dokončit do prosince příštího roku. ČTK to dnes řekl starosta Libor Picka (STAN).

Renesanční tvrz ze začátku 17. století je kulturní památkou od roku 1995. Město ji získalo do majetku před čtyřmi lety od soukromníka. „Je to největší a nejvíc viditelná památka, ale také největší ostuda, protože je skoro celá rozbořená,“ uvedl Picka. Podle něj místní lidé chtějí, aby se opravila, někteří proto, aby na někoho nespadla, někteří kvůli tomu, aby sloužila. „Peníze už máme přislíbené z ministerstva pro místní rozvoj z programu IROP,“ uvedl starosta. Město už vypsalo výběrové řízení na dodavatele.

„Bude tam odlehčovací zařízení pro seniory, detašovaná pracoviště se zázemím tam najdou různé služby neziskových organizací jako Ledovec, Jana, Diakonie, charita a další. Za nimi zatím musí klienti dojíždět do Domažlic, do Tachova i do Plzně,“ řekl starosta. Prostory budou sloužit také městskému pečovatelskému domu, jeho pracovnice dnes nemají žádné zázemí.

Bělá už opravila za 21 milionů korun sousední stodolu na památkově chráněném dvoře. Otevřela ji loni v srpnu k 900 letům města. Pořádá tam kulturní a společenské akce. Dovnitř se vejde přes 200 lidí, na dvůr 500. Na přestavbu získala dotaci z MMR na revitalizaci zemědělských brownfieldů.

Objekty tvrze i stodoly, které v roce 2014 ještě poničil požár, hyzdily a ohrožovaly střed města, kudy prochází hodně lidí. Majitel nereagoval na výzvy památkářů k opravě. Město proto koupilo celý areál, tedy tvrz, stodolu, maštal a 1,5 hektaru pozemků za 2,1 milionu Kč.

„Díky létům příprav a snažení všech lidí okolo jsme byli připraveni včas jak na stodolu, tak na tvrz a podali žádosti o dotaci a uspěli. Památkový ústav i Městský úřad Domažlice pro to udělaly maximum,“ řekl Picka. Bělá ještě plánuje rekonstrukce maštalí, kde by mohl být třeba pivovar.

Turistů ve střediskovém městě Českého lesa v posledních letech přibývá. Cykloturistiku nastartovala elektrokola, na nichž lidé vyjedou třeba i na Pleš. Markantní zvýšení zájmu o příhraniční vrchovinu cítí také restaurace v oblasti.

Reklama

Doporučované