Hlavní obsah

Festival Bonjour Plzeň pozve v listopadu na francouzskou kulturu i gastronomii

Foto: Unsplash

Na úvod festivalu čekají na návštěvníky na farmářských trzích stánky s francouzským vínem, delikatesami či levandulovou kosmetikou.

Reklama

Francouzskou kulturu a gastronomii představí od 5. do 24. listopadu tradiční festival Bonjour Plzeň.

Článek

Přinese křest knihy o Paříži, cestovatelskou přednášku, chutě a vůně Francie, francouzské a belgické filmy, degustace vín, akce pro rodiny s dětmi či konverzační setkání. Jako novinku nabídne výstavu fotografky Markéty Navrátilové, která jako jediná žena fotografovala závod Tour de France z motocyklu přímo v pelotonu. Festival vyvrcholí koncertem Plzeňské filharmonie a francouzsko-belgické violoncellistky Camille Thomasové, řekli dnes pořadatelé z Francouzské aliance (Alliance Française de Plzeň) novinářům.

„Přehlídka francouzské kultury a zároveň česko-francouzského dialogu provází Alliance Française téměř od samých počátků její existence. Jsem rád, že každý ročník přinese něco objevného jak pro široké publikum, tak francouzštinářské fajnšmekry,“ uvedl prezident Francouzské aliance Petr Šimon. Bonjour Plzeň se letos koná podevětadvacáté.

Na úvod festivalu čekají na návštěvníky na farmářských trzích stánky s francouzským vínem, delikatesami či levandulovou kosmetikou. Od prvního dne se budou také promítat filmy. Bonjour Plzeň se spojí s filmovým festivalem pro děti a mládež Juniorfest a promítne například francouzský snímek Malá velká banda nebo filmy Dej mi křídla, Yuku a himálajská květina a Ušák Chicky a Zlokřeček. Ve spolupráci s Filmovým klubem Plzeň se mohou lidé poté podívat v Kině Beseda na Mikulášovy patálie a film Událost, na motivy knihy držitelky Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernauxové.

Uznávané fotografce Navrátilové, která se ve světě prosadila svými snímky ze sportovního prostředí, bude patřit 10. listopad. Na radnici bude její beseda s nejlepším českým cyklistou v historii Tour Romanem Kreuzigerem. „Já budu promítat fotografie, které mám ráda, a také fotky toho, jak šel čas s Romanem na Tour de France. Fotky budeme komentovat a bude i možnost se zeptat,“ řekla fotografka. V podvečer v prostorách aliance začne výstava jejích fotografií, její snímky budou k vidění také na panelech před radnicí.

Plzeňský cestovatel a průvodce Zbyněk Kašpar vyšle do světa svou další knihu, nazvanou Paříž město lásky a nenávisti, která obsahuje například příběhy, které se odehrály v těch nejslavnějších restauracích. Pro děti festival připravil také jednodenní příměstský tábor, Chvilku s pohádkou nebo konverzační setkání pro rodiny s dětmi Le Petit Rendez-vous. Souboj chutí českých a francouzských vín se odehraje ve středu 16. listopadu při degustaci vín nazvané Provence proti Moravě.

Reklama

Doporučované