Hlavní obsah

FN Plzeň zřídila poradní paliativní tým pro nevyléčitelně nemocné pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Radu a pomoc nevyléčitelně nemocným i jejich blízkým nabízí v Plzni nový konziliární paliativní tým, který vznikl ve fakultní nemocnici. Jeho členové se věnují léčbě, také ale pomáhají nemocným vyrovnat se s životní situací.

Článek

Cílem víceoborového týmu je zlepšit kvalitu života pacientům se závažným onemocněním a jejich rodinám, řekla ČTK náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči FN Plzeň Andrea Mašínová.

Poradní paliativní tým patří pod Anesteziologicko-resuscitační oddělení v borské části nemocnice. „Zaměřuje se zejména na časnou paliativní péči. Odborníci pečují o osoby se závažným onemocněním, zaměřují se zejména na poskytnutí úlevy od symptomů a stresu, které závažná onemocnění provázejí. Ulehčují orientaci v možnostech podpory systému sociálního i zdravotního, napomáhají nalézt potřeby každého jednotlivce tak, aby léčba byla v souladu s jeho zájmy,“ řekla Mašínová. Péči poskytuje tým všem pacientům bez ohledu na jejich věk nebo fázi vážného onemocnění.

FN Plzeň vycházela ze zkušeností Kliniky paliativní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která vznikla v roce 2021. Tým je složen z lékařů paliatrů a všeobecných sester, kteří se v poskytování této specializované péče aktivně vzdělávají, dále do týmu patří zdravotně sociální pracovník, psycholog, nutriční terapeut, klinický farmaceut a dle potřeby také nemocniční kaplan.

„Komunikace s pacientem a samozřejmě i s jeho rodinou je obtížná, nemocného je třeba podpořit a následně s rodinou prodebatovat možnosti - zda se mohou o pacienta starat, nebo zda je vhodnější zvolit jako další postup umístění v hospicu či jiném zařízení. Nedílnou součástí je i sociální podpora, vhodná následná ambulantní péče či krizová intervence,“ uvedla vedoucí lékařka týmu Tereza Petrů.

Aby mohli zdravotníci s pacienty a jejich rodinami vést rozhovory ve vhodném a důstojném prostředí, upravuje nemocnice v borském areálu v pavilonu 61 prostory. Po rekonstrukci tam vznikne zázemí týmu, včetně paliativní ambulance. Odhadované náklady na úpravy jsou 1,5 milionu korun. Zaplatit vybavení a stavební úpravy pomáhají nemocnici finanční dary.

„Naším záměrem je brzké propuštění nemocného do domácí péče a v případě nepříznivé prognózy eliminace neúčelných, nadbytečných konzilií a vyšetření. To samozřejmě není vždycky možné, a proto paliativní péče stojí na velice rozsáhlých procesech empatické komunikace i odborné vzdělanosti. Projekt je teprve na začátku, ale náš paliativní konziliární tým se již věnuje několika pacientům a jejich blízkým z II. interní kliniky a Neurochirurgické kliniky. Věřím, že v budoucnu budeme moci zlepšit kvalitu života mnoha dalším nemocným, kteří se potýkají s nepřízní osudu,“ dodal ředitel FN Václav Šimánek.

Paliativní péči poskytuje v kraji také plzeňský lůžkový Hospic sv. Lazara, který od letoška nabízí i služby domácí hospicové péče, v Plzni je ještě domácí hospicová péče Domov a vzniká rovněž mobilní hospic Křídla andělů.

Reklama

Související témata:

Doporučované