Hlavní obsah

Nová aplikace Plzně spočítá, kolik bude stát zábor parkovacích míst

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň spustila novou aplikaci, která pomůže předem zjistit, kolik bude stát zábor parkovacích míst v placených zónách ve městě.

Článek

Záborovou kalkulačku, jak město aplikaci nazvalo, využijí firmy i občané, kteří na území Plzně staví nebo pořádají nějaké akce a potřebují využít místní komunikaci v zónách placeného státní.

Aplikace je k dispozici na adrese https://kvpm.plzen.eu/ . „Zájemci tam najdou i ceníky podle jednotlivých parkovacích zón. Aplikaci připravily společně městské příspěvkové organizace Správa veřejného statku města Plzně a Správa informačních technologií města Plzně,“ informoval magistrát.

Když chce někdo pořádat ve městě akci na veřejném prostranství, musí požádat o zábor prostoru. V případě, že je zábor veřejného prostoru v placené zóně, je nutné vyblokovat parkovací místa a díky nové aplikaci si žadatel může předběžně spočítat náhradu za ušlý výnos z vyblokovaných parkovacích míst. Pro výpočet částky, kterou nakonec zaplatí, je ale rozhodující až následně vystavená faktura za přesný počet vyblokovaných parkovacích míst. Náhrada ušlého výnosu se vypočítává podle průměrné obsazenosti parkovacích míst v jednotlivých zónách. „Chtěli jsme umožnit občanům, ale i firmám, které o zábory žádají, předem si spočítat, kolik je zábor bude stát. Teď už nemusí chodit na úřad, aby si cenu zjistili. Výsledek ze záborové kalkulačky současně slouží jako podklad pro fakturaci vypočtené částky. Celkově tak nová aplikace pomůže zrychlit práci úřadu při vyřizování žádostí a zkrátí čekání žadatelů,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Žadatel na internetu vyplní základní údaje - adresu, počet zabraných parkovacích míst a předpokládanou dobu záboru. Aplikace mu spočítá celkovou částku za plánovaný zábor i s informacemi, za kolik pracovních dnů i svátku zaplatí a jak vysoká je denní sazba.

Reklama

Související témata:

Doporučované