Hlavní obsah

Plzeňský kraj a Plzeň budou spolupracovat na obnově a využití plzeňských lázní a Pekla

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj a město Plzeň budou spolupracovat na obnově i využití dvou památkově chráněných a budov v centru krajské metropole - bývalých městských lázní a kulturního domu Peklo.

Článek

Zchátralé a uzavřené budovy chtějí navrátit veřejnosti. Dohodli se na tom hejtman Rudolf Špoták (Piráti) s nově jmenovaným primátorem Romanem Zarzyckým (ANO), který je do prosince také náměstkem hejtmana pro ekonomiku. Začíná nová doba vztahů mezi městem Plzní a krajem, řekl dnes ČTK Zarzycký. Rekonstrukce obou rozsáhlých objektů má podle současných cen vyjít na zhruba 1,7 miliardy korun, z toho lázně asi na 1,2 miliardy Kč.

Město vede nově koalice ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, která je kromě Pro Plzeň shodná s rozložením sil ve vedení kraje. Podle Zarzyckého panují teď mezi mezi krajem a radnicí, které byly v předešlých letech často konkurenty, dobré vztahy. „Jsem přesvědčen, že vzájemná spolupráce přinese potřebnou synergii, z níž budou těžit město, kraj i občané,“ řekl. Podle primátora se rozdělení gescí v městské koalici podobá rozdělení oblastí na kraji, což může pomáhat komunikaci a nalézání řešení. „Je řada oblastí, v nichž se Plzeň a kraj protínají. A to je potřeba rozvíjet. Chceme vyrovnané partnerství, ne takové, jaké bylo v minulosti, kdy si jedna či druhá strana myslela, že se jedná o kolonii toho druhého,“ řekl Špoták.

Kraj, který před deseti dny koupil za 120 milionů Kč bývalé městské lázně v Plzni, bude s městem spolupracovat na jejich záchraně, která by si měla vyžádat do pěti let asi 1,2 miliardy Kč a kraj tam už příští rok začne s demolicí zadní přístavby kotelny a páry. Podle Zarzyckého má řada Plzeňanů k této budově z roku 1931, kde je památkově chráněný bazén a fasáda, citový vztah a město se chce na revitalizaci chátrajícího komplexu podílet. Ve 30 let nevyužívaných lázních budou hlavně prostory Západočeské galerie (ZČG) a sál pro několik stovek lidí. Se stavbou nové galerie v centru Plzně U Zvonu, na kterou mělo minulé vedení kraje stavební povolení, hejtmanství nepočítá. Podle náměstka hejtmana Josefa Bernarda (STAN) bude lázně využívat primárně ZČG a krajské organizace, veřejnosti poslouží multifunkční sál.

„V okamžiku, kdy bude jasná struktura financování revitalizace lázní, tak se budeme bavit o tom, jak velký podíl města na ní bude,“ řekl Zarzycký. Od kraje naopak město podle něho očekává participaci při hledání využití chátrajícího kulturního domu Peklo. „Jde o dva mimořádně zajímavé objekty, které záchranu potřebují,“ řekl. Peklo se minulé vedení města pokoušelo prodat, ale aktuálně téměř všechny subjekty v zastupitelstvu podporují jeho rekonstrukci. Po dohodě s památkáři zachráníme historickou část, zbylou zmodernizujeme, řekl už dříve nový první náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti), který má v gesci investice města. Cena rekonstrukce přesahuje 500 milionů Kč.

Město přitom lázně nikdy koupit nechtělo, o Pekle však diskutuje několik let. Už minulé vedení radnice ho nabízelo kraji, aby se podílelo na revitalizaci a na využití, tehdejší vláda kraje to ale odmítla. Následně ho zkoušelo prodat někomu, kdo by budovu opravil a památkově chráněný sál pro více než 500 lidí zachoval pro kulturu a plesy. Ani za šest milionů korun ale Peklo nikdo nekoupil.

Kraje i město nechce stavět nové velké sály, které Plzeňanům chybějí. Podle jejich současných reprezentací je lepší zachraňovat cenné starší stavby. Navíc územní plán Plzně už neumožňuje rozrůstání Plzně do periférií, dokud se nevytěží vnitřní lokality a tzv. brownfieldy.

Reklama

Doporučované