Hlavní obsah

Plzeňský kraj chystá nákupy energií na léta 2023 a 2024, čeká na výhodnou cenu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj připravuje prostřednictvím své příspěvkové organizace Centrální nákup Plzeňského kraje (CNPK) nákup elektřiny a plynu pro léta 2023 až 2024. Kvůli složité situaci na trhu ustavil kraj v odbornou pracovní skupinu.

Článek

Průběžně sleduje situaci a o nákupu energií rozhodne ve chvíli, kdy bude moci dosáhnout co nejvyšší úspory peněz tak, jako se to kraji dařilo dosud.

Ze závěrů skupiny zatím vyplývá, že nákup energií na léta 2023 a 2024 je předběžně očekáván na přelomu jara a léta. „Situaci na trhu komodit je ale stále nutné průběžně sledovat a hodnotit, protože není výjimečnou situací, že jsou vypovídány už uzavřené smlouvy o dodávkách energií a samosprávné celky se tak ocitají u dodavatelů poslední instance,“ řekl vedoucí skupiny a náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti).

Ještě loni kraj uspořil za elektřinu a plyn proti celoročním tržním cenám 152 milionů korun bez DPH. „Ještě za první čtvrtletí letošního roku činí úspora navzdory prudkému nárůstu cen obou komodit až 65 milionů korun,“ uvedl Hais. Pro léta 2021 až 2022 poptával CNPK na Českomoravské komoditní burze Kladno pro kraj a jeho organizace 101.000 MWh zemního plynu a 48.000 MWh elektřiny. Využili jsme výrazného poklesu cen energií a výhodně nakupovali na burze prostřednictvím dohodce Fin-servis metodou jednorázové fixace ceny, dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované