Hlavní obsah

Plzeňský kraj dá příští rok 14 milionů centru Techmania, jež má finanční potíže

Techmania.

Reklama

Science centrum Techmania v Plzni se po výpadku části příspěvků a kvůli pandemii koronaviru ocitlo ve finančních potížích a od září má otevřeno pro veřejnost jen čtyři dny v týdnu. Kraj Techmanii podporuje dlouhodobě.

Článek

Letos skončila tříletá smlouva, podle níž kraj na provoz přispívá. Peníze jsou pouze na rok a příští rok se kraj rozhodne, zda s Techmanií uzavře dlouhodobou smlouvu o podpoře, řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

„Techmania má nesmírný přínos v oblasti vzdělávání. Je to místo neformálního vzdělávání, které vzbuzuje v dětech, mladých i dospělých zájem o přírodovědné a technické vzdělávání. Popularizuje vědu a techniku. A v neposlední řadě je to místo zábavného, popularizačního, vědecko-technického turismu,“ uvedla. Podle hejtmanky jde o jedno z nejmodernějších science center v Evropě.

Techmanie se poslední měsíce snaží se svými zakladateli Škodou Investment a Západočeskou univerzitou (ZČU) najít dlouhodobý a udržitelným model financování instituce. „Cílem je, pokud to pandemická situace dovolí, najít takový model fungování, který umožní už na jaře 2022 přejít k šestidennímu provozu pro veřejnost. Podpora 14 milionů korun od kraje tomu významně pomůže,“ řekla mluvčí Techmanie Kateřina Chábová.

Letošní léto, kdy se Techmanie znovu otevřela po několikaměsíčním uzavření, bylo podle Chábové návštěvnicky velmi dobré. „Ale to nestačilo k pokrytí následků pandemie a vypadlých příjmů, a tak jsme museli přistoupit k omezení provozní doby pro veřejnost na čtyři dny v týdnu. Snahou je minimalizovat náklady na provoz a zajistit maximální přístupnost pro školy a veřejnost. A zároveň zachovat kvalitní služby pro návštěvníky,“ uvedla Chábová.

Podle desetileté smlouvy se do roku 2019 o spolufinancování centra dělily rovným dílem město a kraj. Plzeň ale pak svůj příspěvek snížila z deseti na tři miliony korun ročně. Podle zářijového vyjádření ředitele Techmanie Vlastimila Voláka, který instituci vedl 15 let a v polovině letošního listopadu odstoupil, potřebuje pro svoji činnost sedm dní v týdnu ke svému příjmu získat ještě asi 25 milionů Kč na provoz a pět až deset milionů na investice.

Instituce, kterou navštíví 200.000 lidí ročně, by mohla být v budoucnu začleněna pod kraj. Musí se na tom ale dohodnout se zakladateli. Kraj by podle Mauritzové dokázal potenciál, personál i prostory Techmanie ještě víc využít. ZČU jako veřejná vysoká škola nemůže Techmanii podporovat přímo, ale intenzivně jedná se Škodou o strategických partnerstvích, která by zajistila stabilní financování s dlouhodobým výhledem. Univerzita chápe Techmanii jako významnou instituci neformálního vzdělávání, za atraktivní turistický cíl a také za partnera, který představuje a propaguje výsledky ZČU jejím potenciálním studentům, žákům základních a středních škol, řekla mluvčí školy Šárka Stará.

Reklama

Související témata:
Science centra

Doporučované