Hlavní obsah

Představení s tématem transplantace srdce uvede plzeňské divadlo v Národním

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Taneční představení o dvou lidech, jejichž životy různým způsobem ovlivnila transplantace srdce, připravilo Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni (DJKT) společně s agenturou Srdce.

Článek

„Vychází ze skutečného příběhu dvou studentů medicíny a v premiéře ho uvede 4. ledna Nová scéna Národního divadla,“ informovala za tvůrčí tým Linda Skarlandtová. Plzeňská premiéra je naplánována na 5. března na Nové scéně DJKT.

Taneční drama Srdce vypráví o studentech Erice a Sebastianovi, kteří se na čas odloučí. Naposledy spatří Sebastian svou milovanou Eriku jako člen transplantačního týmu. Autorce příběhu, lékařce Milaně Pokorné, osud Eriky zkřížil profesní a životní cestu a hluboce jí zasáhl. Po mnoha letech nalezla způsob, jak silný zážitek sdělit prostřednictvím tanečníků souboru Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

K realizaci oslovila Richarda Ševčíka, choreografa a sólistu baletu DJKT. Velký prostor ponechala autorům hudební předlohy, rockovým hudebníkům a skladatelům Janu Rejentovi a Pavlu Lochmanovi. Jejich hudební kompozice propojí pocity hlavních postav s divákem. Tvůrčí tým doplňuje scénograf a kostýmní výtvarník Marek Cpin.

„Transplantace srdce je jedním z neuvěřitelných zákroků moderní medicíny. Tíha osudu a chvíle, kdy se člověk stane dárcem srdce, jsou tak emotivní, že se slovy nedají popsat. Snad hudba a tanec vyjádří radost, ale i smutek a bolest, které provázejí toto vítězství lékařské vědy. Dílo je věnováno lidem celého světa, kteří své srdce darovali, když již sami nemohli dál,“ uvedla autorka Milana Pokorná.

V roce 2022 uplyne 100 let od narození jihoafrického kardiochirurga Christiaana Neethlinga Barnarda, který jako první v roce 1967 provedl úspěšnou transplantaci srdce.

Reklama

Související témata:

Doporučované