Hlavní obsah

Plzeňští lesníci pokácí u cest v městských lesích suché stromy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Suché a poškozené stromy u cest v městských lesích budou během února a března kácet plzeňští lesníci. Zaměří se na kmeny zejména v blízkosti cest.

Článek

„Těžba začne v nejfrekventovanějších místech, tedy u cest kolem Velkého boleveckého rybníka, ale zasáhne i další oblíbené lokality v rekreační oblasti Bolevecké rybníky. I když lesy v Česku v posledních letech postihla kůrovcová kalamita, v plzeňských městských lesích odumírají zejména staré borovice,“ řekl Richard Havelka z městské servisní organizace Správa veřejného statku města Plzně.

„To, že nám uschlo tolik borovic, je důsledkem sucha v předchozích několika letech. Sucho stromy oslabilo, tak se staly méně odolné proti škůdcům. Borovice se totiž těžko vyrovnávají s náhlou změnou teploty a množstvím srážek. Čím jsou starší, tím je to horší,“ řekl. Borovice totiž rostou na písčitém podloží a vláhu čerpají z několikametrové hloubky, takže pokles hladiny podzemních vod pro ně představuje velký problém. I když loni bylo ve srovnání s roky předchozími vláhy více, na kondici borovic to nemělo výrazný vliv. Borovice je totiž závislá na výšce hladiny podzemních vod na rozdíl od smrku, který čerpá vláhu z povrchových vod.

„Zdravý strom, který má dostatek vláhy, je schopen se bránit škůdci tak, že jej zalije pryskyřicí, oslabený strom to ale nezvládne. Chřadnoucí borovice jsou dnes velmi často napadány škůdci, jako jsou lýkohub či krasci, ovšem zaznamenali jsme i případ, kdy byly borovice napadeny lýkožroutem smrkovým,“ doplnil Milan Sekáč, který se o městské lesy stará.

Náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09) požádal návštěvníky lesů o ohleduplnost a dodržování pokynů lesníků. S ohledem na bezpečnost nelze chodit do míst, kde se práv těží.

„V zimě bývá v rekreační oblasti Bolevecké rybníky nejméně návštěvníků, tak této doby město využívá ke kácení stromů, které mohou být potenciálně nebezpečné pro lidi, kteří procházejí kolem nich,“ řekl. Kácení začne u cest kolem Velkého boleveckého rybníka, ale zasáhne i další lokality, jako jsou cesty u Kamenného nebo Seneckého rybníka.

Na jaře město také obnoví těžbu v lokalitě Orlík v katastru čtvrt Bolevec. Má omladit porosty a zajistit udržitelnost lesů. Velikost mýtin bývá do 0,3 hektaru, celková výměra, na které bude přestárlý porost obnoven, má být asi 7,5 hektaru lesa. Obnovované přestárlé porosty jsou složené ze 70 procent z borovice lesní a z 15 procent z borovice vejmutovky, zbytek jsou smrky, duby, břízy a osiky. Lesníci nechají na místě vzrostlé semenáčky borovic a dubů. Kdyby jich bylo na mýtině málo, upraví půdu, aby se v ní mohla uchytit semínka borovic i jiných druhů. Plocha tak bude připravena pro přirozenou obnovu semeny borovice lesní a dubu zimního.

Plzeň obhospodařuje přes 4000 hektarů lesa ve svém bezprostředním okolí. Stará se o deset rekreačních oblastí, jejichž součástí jsou městské lesy i bolevecká rybniční soustava.

Reklama

Související témata:

Doporučované