Hlavní obsah

Tachov připravuje zónu s parcelami pro domy, byty staví i soukromá firma

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tachov připravuje nad městem u lesoparku zónu minimálně s 50 parcelami pro rodinné domy. Další desítky bytů a domků staví soukromá firma. Ve městě je kvůli růstu počtu zahraničních dělníků problém sehnat cenově dostupné bydlení.

Článek

„V Tachově není možné sehnat byt ani domek, protože ceny stouply tak, že na to běžný člověk nemá,“ řekl starosta Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Příhraniční město, jemuž dlouhodobě klesá počet obyvatel, má přitom velký zájem o trvale žijící rodiny.

Tachov je deset kilometrů od průmyslové zóny Nová Hospoda v Boru, která je podle jejího majitele, developerské firmy CTP, největším tuzemským industriálním parkem s rozlohou 135 hektarů. Trvale expandující areál u dálnice D5 dnes dává práci více než 4000 lidem, z nichž hodně bydlí právě v Tachově.

„Ubytoven tu moc nemáme, většina lidí bydlí v bytech a rodinných domcích. Spekulanti skupují byty, ukládají do nich peníze. Dnes tu neseženete byt ani rodinný domek,“ uvedl Macák. Podle něj se po Tachově šíří inzeráty typu: Koupím jakýkoli byt v tomto domě, cenu respektuji. „Kupci, kteří ve městě nebydlí, je pak pronajímají zahraničním dělníkům,“ uvedl. Každodenní poptávku potvrzují také úředníci radnice.

Ceny podle starosty za deset let stouply nad možnosti běžných občanů. „Byt 1+1 ze 70. i 60. let minulého století s původním vybavením, umakartovým jádrem, bez balkonu se prodává za 1,8 milionu,“ uvedl. Panelákový byt 3+1, do něhož se za 50 let nedala ani koruna, za 3,6 milionu Kč. „Ceny jsou tu teď strašné, místní na to nemají,“ řekl obyvatel sídliště. Rapidní zdražování podle Macáka trvá deset let, kdy se začala výrazně rozšiřovat industriální zóna CTPark Bor. „Předtím stál byt ve zděném domě 1,3 milionu, dnes přes tři miliony,“ řekl Macák.

Tachov teď připravuje novou obytnou zónu nejméně pro 50 rodinných domků. „Je to pěkná lokalita za Mohylou (památníkem) s výhledem do přírody. Letos chceme mít projekt na zasíťování. Z něj uvidíme, kolik budou stát sítě a ulice. Pak se město rozhode, jestli na to bude mít, nebo zda to celé prodá developerovi,“ řekl Macák. Padesátka parcel bude na pozemcích města, za nimi jsou ještě menší soukromé plochy. „Ale soukromníci chtějí 1000 korun za metr louky, tak to ať si to nechají,“ uvedl.

Starosta věří, že noví zastupitelé v roce 2023 rozhodnou o tom, že město půjde do projektu zóny samo, i když sítě přijdou při dnešních cenách materiálů a prací určitě na více než 30 milionů Kč. Místní firma RAZKA reality staví desítky bytů a domků nad sídlištěm Rapotín. První etapa je hotová začala se druhá, dodal.

Reklama

Doporučované