Hlavní obsah

Tylovo divadlo v Plzni uvede slavný muzikál Sunset Boulevard

Ilustrační foto.

Reklama

Slavný muzikál o pomíjivosti slávy a nelítostném světě hollywoodského showbyznysu Sunset Boulevard uvede v sobotu v premiéře plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Článek

V režii šéfa muzikálového souboru Lumíra Olšovského se v hlavní roli zapomenuté filmové hvězdy představí dlouholetá členka muzikálového souboru Stanislava Topinková Fořtová. „Inscenace s hudbou jednoho z nejúspěšnějších muzikálových skladatelů Andrewa Lloyda Webbera a libretistů Dona Blacka a Christophera Hamptona měl premiéru v Londýně v roce 1993,“ řekl dramaturg muzikálového souboru Pavel Bár.

„V České republice mohli diváci Sunset Boulevard vidět zatím jen jednou, ačkoliv je podle názoru mého i mnoha odborníků považován za hudebně nejkvalitnější Lloyd Webberův muzikál vůbec. Na své si tak přijdou milovníci kvalitní hudby, která skvěle dotváří emotivní strhující hollywoodské drama. Početný orchestr navíc tentokrát hraje ve zcela otevřeném orchestřišti,“ řekl. Muzikál vznikl podle stejnojmenného oscarového snímku Billyho Wildera z roku 1950.

Úspěch inscenace stojí na výkonu představitelky hlavní role Normy Desmondové, kterou po celém světě vždy hrají ty největší hvězdy, řekl Olšovský. „A my jsme tento titul nevybrali náhodou - je totiž jako šitý na tělo naší plzeňské star Stáni Topinkové Fořtové. Dílo uvádíme jako takový malý dárek k jejímu životnímu jubileu, které oslavila na začátku sezony,“ poznamenal. Narozeninový dar pro hlavní představitelku je podle něj tak trochu danajský. „Naučit se takové obrovské penzum složité hudby není vůbec nic jednoduchého, ale my si aspoň můžeme užít, že ta Stáňa bude kralovat jevišti, jak je jejím zvykem,“ poznamenal. Inscenace podle něj přinese okázalou podívanou, při níž se na scéně divákům před očima mění celé honosné hereččino sídlo.

„Moc se na to těším, i když s takovou rolí na mě doléhá i velká zodpovědnost. Norma je hvězdou stříbrného plátna, ale s nástupem zvukového filmu je nucena stáhnout se do ústraní. Je to silný, skvostný příběh a pro mě je to výzva v mimořádně emotivním herectví,“ řekla Topinková Fořtová. V roli mladého scenáristy Joa Gillise, do něhož se Norma zamiluje a uvěří, že právě on jí pomůže k vytouženému návratu na stříbrné plátno, se představí Pavel Režný. Do role komorníka Maxe byli obsazeni v alternaci operní pěvci Pavel Klečka a Jiří Kubík, v dalších rolích se objeví Charlotte Režná, Lukáš Ondruš a Roman Krebs.

Sunset Boulevard s českými texty Michaela Prostějovského hudebně nastudoval dirigent, skladatel a textař Kryštof Marek, který v minulosti v Plzni nastudoval několik velkých muzikálů. „Hudba k Sunset Boulevardu je uhrančivá a velmi působivá a její kvality naprosto potvrzují celosvětovou úspěšnost Lloyda Webbera,“ uvedl Marek, který na inscenaci pracuje s orchestrem s 27 hudebníky. Choreografii připravil Lukáš Vilt, autorkou kostýmů je Andrea Pavlovičová a scénu navrhla Lucie Loosová.

Reklama

Související témata:

Doporučované