Hlavní obsah

Výstava v centru Plzně ukazuje poutní a sakrální symboliku míst v kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Plzeň (ilustrační foto).

Reklama

Výstava Krajinou v podobenstvích poutních cest, která dnes začala v centru Plzně, představuje na 20 velkoformátových panelech v Kopeckého sadech poutní a sakrální rozměr krajiny.

Článek

Spolu s publikací a videi se snaží být inspirací ke zpomalení a tomu, aby lidé poutní krajinu a poutní památky nepoznávali jen skrze historii, ale i citem. ČTK to řekl Václav Čubr z plzeňského sdružení ENVIC, které dva týdny trvající venkovní expozici připravilo po 1,5roční práci spolu s Plzeňským krajem.

„To, co nás láká k cestám po naší krásné krajině, je mnohdy ukryto právě v odkazu tradice poutních cest a míst. Pokud symbolika poutní a sakrální v krajině mizí, tak se cosi ztrácí i v nás. A najednou zjišťujeme, že ztrácíme pocit domova, domoviny a dostavuje se pocit neukotvení a jakési ztráty,“ uvedl Čubr. Cílem této aktivity je podle něj to, aby lidé začali vnímat zdánlivou obyčejnost krajiny jako něco jedinečného. Většinou to, co si neuvědomujeme za svými humny, tak nad tím žasneme na dovolené někde za městem nebo v zahraničí, dodal.

Šéf krajského odboru fondů a programů EU Jan Přibáň očekává, že tato aktivita podpoří venkovský cestovní ruch, neboť většina představených lokalit je na venkově. „A dnes je poutnictví nebo putování krajinou velmi populární, především v zahraničí,“ řekl. Snahou organizátorů je dostat lidi z regionu i mimo něj do přírody a ukázat jim nová místa, která motivují k návštěvě - aleje, křížky, menší kapličky a další.

Podle Čubra není ambicí výstavy představit fenomén poutnictví, historii nebo vytvořit sumarizaci míst. „Je to více o symbolice a o prožívání. To, co nás mnohdy do té krajiny láká, jsou otisky barokní sakrální i poutní krajiny,“ uvedl.

„Po takovéhle výstavě budou mít lidé najednou oči otevřené. Všimnou si, že není samo sebou, že tam je cesta, obílená kaplička, nová vrata na hřbitov, alej či houpačka v lese. Že není blbá doba, v níž se nic neděje, ba naopak, že se o tu krajinu někdo stará. Já ho neznám, ale dělá to pro nás,“ řekl uvedl krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Libor Picka (STAN).

Výstava je výběrem z témat, myšlenek a míst stejnojmenné publikace o 80 stranách, kterou dnes pokřtili vodou ze šumavské Dobré Vody, známého poutního místa. Třetí součástí projektu je série krátkých videí, která budou postupně zveřejňována a budou upoutávkou ke knize. Kraj knihu zveřejní na svých webových stránkách do konce týdne.

Reklama

Doporučované