Hlavní obsah

Výstava v Plzni představuje zátiší grafika Michala Cihláře

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Velkou kolekci více než 200 exponátů, především linoritů, ale také kreseb či koláží předního českého grafika Michala Cihláře představuje nová výstava Západočeské galerie v Plzni nazvaná Zátiší s hozenou rukavicí.

Článek

„Ve výstavní síni Masné krámy návštěvníci kromě Cihlářových grafik najdou i některé objekty nebo reálná zátiší, podle nichž umělec tvořil své linority. Výstava bude otevřená do 28. srpna,“ řekla její kurátorka Petra Kočová.

Jednašedesátiletý Cihlář je podle ní považován za průkopnickou osobnost českého moderního linorytu. Touto grafickou technikou se začal zabývat od roku 1980. „Jeho linorytová práce je velice pečlivá, náročná a neobvyklá,“ řekla. Některé jeho grafické listy jsou více než dvacetibarevné, na výstavě je však k vidění i soutisk ze 42 barev. Grafiky Cihlář dodnes tiskne výhradně ručně, bez tiskařského stroje, většinou jen v nákladu do deseti kusů, uvedla kurátorka.

Sám Cihlář o výstavě řekl, že je o ztišení, o opomíjeném realismu, o návratu k tradičnímu zobrazení. Zátiší je podle něj srozumitelná forma. „Já nechci oslovovat lidi, kteří jsou velcí intelektuálové, mluví jen o umění s velkým U. Já bych chtěl aby na mou výstavu chodili lidé s radostí, s dětmi, bavili se o tom, aby to v nich něco vyvolávalo. Dnešní umění z 50 procent nevyvolává takové reakce, jaké by si návštěvníci zasloužili,“ řekl grafik.

Protože je příznivcem didaktických výstav, doplnil plzeňskou instalaci i několika objekty - ve 12 nikách jsou instalované předměty do zátiší, aby mohl návštěvník porovnat, do jaké míry se je autorovi podařilo zachytit v grafice. Vedle některých stěžejních grafických listů jsou vystaveny i některé linorytové matrice. „Mám tady i svůj stůl, na kterém 40 let doma dělám. Ten jsem vyklidil, dovezl sem, aby lidé viděli kus mého soukromí. A v těch šuplatech najdou ty matrice linorytů,“ popsal grafik.

Výstava zachycuje téměř šest desetiletí jeho tvorby - nejstarší exponát je z roku 1964, kdy mu byly čtyři roky, nejvíc děl je z posledních 20 let. Mezi nové práce patří například grafika, která vznikla jako reakce na loňské úmrtí francouzského herce Jeana-Paula Belmonda nebo minulý týden dokončená grafika Postroj ze série Cihlářových linorytů, v nichž se v posledním desetiletí věnuje studii tvarů a podob erotických hraček.

Reklama

Související témata:

Doporučované