Hlavní obsah

Armáda na začátku května nabídne prohlídky vojenského újezdu Březina

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Armáda na začátku května pro veřejnost otevře běžně nepřístupný Vojenský újezd Březina na Vyškovsku. Opožděně tak chce oslavit 70 let od jeho vzniku. Zájemci o návštěvu újezdu se mohou na prohlídku přihlásit v rezervačním systému.

Článek

Organizované prohlídky újezdu se budou konat od 4. do 6. května. Armáda návštěvníky přepraví svými autobusy ze záchytného parkoviště. Trasa je dlouhá 35 kilometrů a prohlídka bude trvat asi dvě hodiny. Na každý den jich je zatím plánováno pět.

Vyjížďka povede od záchytného parkoviště u přistávacího místa pro vrtulníky po páteřní komunikaci, podél které uvidí návštěvníci třeba tankodrom, srubový tábor, zámeček Ferdinandsko nebo dopadovou plochu Hanácká louka. Naplánované jsou dvě zastávky na vodním cvičišti Myslejovice a na geometrickém středu bývalé ČSSR. V každém autobuse bude průvodce.

V některých oblastech újezdu bude probíhat standardní výcvik, je tedy pravděpodobné, že návštěvníci uvidí i vojáky a techniku. Akce je podle úřadu vhodná spíše pro starší děti od deseti let. „Ale ani menší děti o možnost navštívit újezd nepřijdou. Na konci srpna se připravuje ještě akce ‚Konec prázdnin na Březině‘ pro děti všech věkových kategorií,“ uvedlo ministerstvo.

Vojenský újezd Březina je nejmenší újezd s nejvyšší intenzitou výcviku, který byl již od svého vzniku v roce 1951 spojen s vojenským školstvím. Připravují se zde nováčci na svou vojenskou kariéru, aktivní zálohy, účastníci odborných a speciálních kurzů, studenti Univerzity obrany Brno nebo jednotky vysílané do zahraničních operací. Využíván je i jednotkami integrovaného záchranného systému.

Reklama

Související témata:

Doporučované