Hlavní obsah

Ceny Prahy 1 dostanou Jiří Dědeček, Petr Sís a Jan Šibík

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzikant Jiří Dědeček, výtvarník Petr Sís a fotograf Jan Šibík dnes dostanou Ceny Prahy 1. Radnice je udílí občanům za významná umělecká, vědecká a jiná díla se vztahem k městské části Praha 1.

Článek

Ceremoniál se uskuteční od 16:00 v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Spolu s nimi dostane čestné občanství Prahy 1 onkolog Luboš Petruželka.

Petruželka je přednostou Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se klinickou onkologií a radioterapií.

Písničkář, spisovatel, vydavatel, básník a překladatel Jiří Dědeček žije na Malé Straně. Vystudoval knihovnictví a vědecké informace na FF UK a také scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Je nejen autorem, ale také vydavatelem mnoha písňových textů, próz či knih pro děti i dospělé. V roce 2006 se stal předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu, dnes je prvním místopředsedou.

Světově uznávaný grafik, ilustrátor, autor knih a tvůrce filmů Petr Sís na Malé Straně vyrůstal a přestože trvale pobývá v USA, do Prahy se vrací. Je autorem 27 dětských knih a zhruba 60 knih pro děti a mládež ilustroval. Natočil mnoho animovaných filmů, věnoval se malbě nebo tvorbě filmových plakátů. Je držitelem mnoha ocenění po celém světě.

Spojitost Jana Šibíka Praha 1 prezentuje třeba tím, že mimo jiné kompletně zdokumentoval revoluční rok 1989. Jeho fotografie zprostředkovávají divákovi vypjatou atmosféru demonstrací, které se právě na území Prahy 1 tehdy konaly. Jan Šibík se pravidelně vydává do nebezpečných oblastí v celém světě, kde dokumentuje život a místní události. Šibík je známý svými fotografiemi z válečných konfliktů. Je držitelem třetího místa v kategorii Sportovní příběhy v soutěži World Press Photo, dvakrát získal hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo.

Reklama

Doporučované