Hlavní obsah

ČVUT přiblíží studentkám práci vědkyň, uspořádá diskuze i workshopy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Lekce zaměřené na robotiku či radiační chemii i diskuze s vědkyněmi chystá pražské České vysoké učení technické (ČVUT) pro středoškolačky u příležitosti Mezinárodního dne žen a dívek ve vědě.

Článek

Akce, která se v Praze koná 11. února, má seznámit studentky s prací výzkumnic a povzbudit je ke studiu přírodovědných a technických oborů. Pořádají ji Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI) a Fakulta elektrotechnická (FEL). Jan Kadeřábek za FJFI sdělil, že na program se lze zaregistrovat do 9. února. Národní kontaktní centrum (NKC) - gender a věda při Sociologickém ústavu Akademie věd ČR pak připravilo on-line kampaň s profily vybraných vědkyní.

„Program začne popularizačními přednáškami, kde vystoupí naše vědkyně z obou fakult,“ řekla ČTK fyzička a spolupořadatelka Jaroslava Óbertová. „Potom bude prostor na panelovou diskuzi, kde budou moci studentky pokládat dotazy vědkyním,“ doplnila.

Následovat budou cvičení zaměřená na různé obory. Práci částicových fyziček a fyziků studentkám přiblíží lekce, při které si zkusí analýzu dat pocházejících z experimentů na Velkém hadronovém urychlovači v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN).

Další cvičení středoškolačky seznámí se základními principy kvantového zpracování informace nebo využitím radiační chemie v praxi - třeba při výrobě nanomateriálů nebo čištění odpadních vod.

Součásti akce bude i workshop, kde si dívky zkusí naprogramovat robota, pro což podle pořadatelů potřebují alespoň začátečnickou znalost programování v jazyku Python. Studentky, které ji nemají, si mohou zkusit alespoň ovládání robotů. Kapacita jednotlivých cvičení je omezená a zájemkyně by si měly účast rezervovat předem.

Podle Óbertové je o program, který ČVUT pořádá několikátým rokem, letos velký zájem. „Zaregistrovalo se už 57 studentek,“ uvedla vědkyně s tím, že novinkou bude společná večeře. „Ta je zaměřená na to, aby studentky mohly dále neformálně diskutovat s vědkyněmi. U stolů budou sedět studentky s minimálně jednou vědkyní, aby měly prostor si promluvit,“ popsala Óbertová. Doplnila, že struktura dne má připomínat vědeckou konferenci.

NKC - gender a věda spustilo počátkem února na webu a sociálních sítích desetidenní kampaň představující vědkyně, které se zabývaly a zabývají tématem udržitelnosti. A to jak z hlediska životního prostředí, tak i fungování společnosti. Centrum na svém webu sdílí i rozhovory s vědkyněmi.

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě vyhlásilo Valné shromáždění OSN v prosinci 2015, poprvé se slavil v únoru 2016. Podle NKC připomíná důležitou roli žen ve vědě a výzkumu, ale poukazuje i na to, že je v nich zastoupení žen celosvětově stále nízké. Podle OSN je to přes 33 procent, což zhruba odpovídá i průměru zemí Evropská unie. Česká republika pak pravidelně obsazuje poslední příčky unijního žebříčku. Podle Českého statistického úřadu byl předloni podíl žen na počtu pracovníků ve výzkumu a vývoji v ČR jen 30 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované