Hlavní obsah

Diváci francouzských filmů vybrali snímek o Jane Birkinové

Foto: Profimedia.cz

Jane Birkin.

Reklama

Dokumentární snímek Jane očima Charlotte zvítězil v diváckém hlasování v soutěžní sekci 24. ročníku Festivalu francouzského filmu.

Článek

Festival francouzského filmu se konal 18. až 24. listopadu a uvedl 49 filmů během 151 projekcí. Třemi nejnavštěvovanějšími filmy se staly snímky Paříž, 13. obvod, Haute Couture a Hlas lásky. Soutěžní sekce festivalu nabídla osm filmů, které nebyly dosud uvedeny v české kinodistribuci.

Festival zahájil film Hlas lásky, který je volně inspirovaný životem zpěvačky Céline Dionové. Podle vlastního scénáře film natočila Valérie Lemercierová, která v něm také ztvárnila zpěvačku pojmenovanou Aline Dieuová.

Film Jane očima Charlotte je režijní debut Charlotte Gainsbourgové. Je dokumentárním portrétem její matky Jane Birkinové, britské zpěvačky, herečky a modelky. V důvěrném rozhovoru odhalují rodinnou historii a intimní vzpomínky na zesnulého otce a manžela Serge Gainsbourga a probírají témata jako mateřství, kult krásy, alkoholismus nebo vystupování ze stínu slavných rodičů.

Druhé místo v diváckém hlasování obsadil film Delikatesa režiséra Érica Besnarda. Příběh se odehrává ve Francii 18. století. Prestiž šlechtického sídla závisí především na tom, jak dobré jídlo se tam podává. Když vévoda z Chamfortu propustí ze svých služeb talentovaného kuchaře Mancerona, ztrácí muž o vaření zájem. Po návratu domů se však seznámí se záhadnou Louise, se kterou se rozhodnou otevřít první francouzskou restauraci.

Na třetím místě se umístil životopisný snímek De Gaulle režiséra Gabriela Le Bomina, jenž je zasazený do roku 1940, kdy se Charles de Gaulle, který chce pokračovat ve vojenské ofenzívě, dostává do opozice vůči maršálu Pétainovi. Celá jeho rodina prchá do exilu do Bretaně. Zatímco se začíná rýsovat příměří, de Gaulle se rozhodne odejít do Londýna, kde mu jeho spojenec Winston Churchill umožní promluvit 18. června v BBC. Po dlouhých peripetiích se rodina konečně setkává v britské metropoli.

Film France režiséra Bruno Dumonta ze soutěžní sekce Cena diváků byl zakoupen do české kinodistribuce společností Film Europe, která ohlásila premiéru filmu na březen 2022. France je portrétem ženy, televizní novinářky a zároveň Francie a jejího systému sdělovacích prostředků. V hlavní roli neohrožené novinářky se představí Léa Seydouxová.

Reklama

Doporučované