Hlavní obsah

Do rybníku ve Vinoři dnes pražská zoo vypustí desítky ohrožených karasů

Foto: Lenka Štveráková

Ilustrační foto.

Reklama

Necelou stovku karasů obecných dnes dopoledne vypustí experti ze Zoo Praha v pražské Vinoři. Rybky, které se podařilo v zoo rozmnožit, najdou nový domov v rybníku U Kamenného stolu.

Článek

Karas obecný je kriticky ohrožený druh, který z tuzemských vod téměř úplně vytlačil invazní karas stříbřitý. Zoo na záchranném projektu spolupracuje s odborníky z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR.

Na vytvoření záložní populace původního druhu začaly zoo a ústav pracovat loni v dubnu. Tehdy do bývalého mlýnského náhonu v areálu zahrady experti vypustili 160 karasů obecných. Po startu ve Vinoři chce zoo vysadit rybky i na dalších místech, karasům se daří například v návesních rybníčcích. V minulosti u nás karas obecný patřil mezi nejběžnější druhy ryb. Žil také v tůních a slepých ramenech řek.

Karas obecný je všežravá ryba, která dorůstá zhruba 30 centimetrů a váží až jeden kilogram. Podobá se kaprovi, jeho tělo ale může mít různý tvar - štíhlý nebo vysokotělý. Vysokotělou formu karas nabývá v případě, že se okolí vyskytne rybí predátor, například štika. Rozměrnější tělo má predátory odradit od útoku.

Karas stříbřitý pro původní karase představuje hrozbu jednak proto, že je vytlačuje z původních stanovišť, zároveň se s nimi také kříží. Podle odborníků je karas stříbřitý nejrozšířenějším invazním druhem v evropských vodách.

Reklama

Doporučované