Hlavní obsah

Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná představí tvorbu 17 uskupení z ČR

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Festival nového cirkusu a divadla Letní Letná představí kromě zahraničních hostů tvorbu 17 českých uskupení. Akce se uskuteční od 11. do 31. srpna v pražských Letenských sadech.

Článek

V tiskové zprávě to dnes za pořadatele uvedla Nikola Lörinczová. Festival podle ní dopřeje na samostatné scéně zážitky i dětem, představení zdarma pod širým nebem i večerní koncerty a další doprovodný program.

Z Francie, která se považuje za kolébku nového cirkusu, přijede Johann Le Guillerm s projektem Terces. Akrobat, manipulátor, divadelník a nejznámější představitel nového cirkusu Le Guillerm se do Prahy vrátí poněkolikáté. Na Letní Letnou se vrací také švédský Cirkus Cirkör, aby představil novou verzi představení Knitting Peace.

Centrem tuzemského novocirkusového umu bude na Letní Letné Česká scéna. Program v šapitó zahájí premiéra AirGym Art Company. Speciálně pro festival připravila NonSen(s), představení, které publikum vtáhne do snění, fantazií a iluzí a použijí k tomu propracovaná čísla závěsné a pozemní akrobacie.

Iluze pomáhají vytvářet i novinku plzeňských Žongléros Ansámbl. Světelná show inspirovaná principem Camera Obscura nechává diváky na pochybách, kdo koho vlastně sleduje.

K zakladatelům nového cirkusu v Česku patří Losers Cirque Company, kteří vezmou diváky v inscenaci Grandiózní do zákulisí. Příběh o rozpadajícím se divadelním souboru, který s nevelkým rozpočtem a v nevyhovující zkušebně chce připravit velkolepé představení, je údajně inspirován skutečnými událostmi. Všechny zmíněné soubory opráší i své úspěšné tituly z předchozích ročníků.

Na letošní České scéně bude šest ženských sól. Dvě lze zhlédnout dokonce v jednom večeru, obě spojuje téma životních proměn a sebeurčení a jsou jimi Stav Alžběty Tiché, která ovládá disciplínu vertikálního lana, i Mass absolventky nonverbálního divadla Evy Staré. Vertikální lano využívá i Lenka Švolíková, jejíž pohyb je navíc ovlivněn tancem a bojovými uměními.

Dalšími umělkyněmi, které na Letní Letné tuzemskou scénu zastoupí, jsou Eliška Brtnická, Klára Hajdinová a Thula Moon, která je sice z Havaje, ale její projekt Through The Truth vznikl v české produkci. Exceluje v něm ve vzdušných disciplínách a kontorsionistice, tedy jako „hadí žena“, uvádějí pořadatelé.

Reklama

Doporučované