Hlavní obsah

Fotografie sólistky Baletu Národního divadla se bude dražit jako digitální dílo

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Národní divadlo dnes zahájí internetovou aukci svého prvního uměleckého díla v takzvané formě NTF, tedy non-fungible tokenu či nezaměnitelného tokenu.

Článek

Dílem je fotografie první sólistky Baletu Národního divadla (ND) Nikoly Márové v roli Odetty z Labutího jezera, stěžejního díla klasického baletního odkazu. Aukce začne dnes večer a potrvá pět dní, vyvolávací cena je 10 000 korun.

Autorem fotografie je Pavel Hejný. Účastníci dražby budou moci na místě pomocí virtuální reality vstoupit do metaprostoru, kde se setkají s avatarem baletky a budou s ní moci komunikovat.

Dražba se uskuteční pod záštitou Mecenášského klubu ND s cílem podpořit umělecký soubor Baletu Národního divadla. Vlastník tohoto NFT pomůže vzniku nového rehabilitačního a fyzioterapeutického centra ND, zaměřeného na komplexní diagnostiku a léčbu pohybového aparátu.

Token je kód, čip nebo přístupový klíč, podle toho, v jakém oboru se používá. Ve stolní hře, kde nahrazuje měnu, je to žeton či kupon. V případě umění je to nosič pro dílo, jímž může být cokoli od obrazu přes hudbu až po text a které lze zobrazit na vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

NFT se na specializovaných internetových tržištích prodávají i za kryptoměny. Zásadním prvkem u tokenů je nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do decentralizované databáze transparentních on-line transakcí, takzvaného blockchainu.

Reklama

Doporučované