Hlavní obsah

Hornista Baborák a jeho Orquestrina vystoupí s hosty na Silvestra v Rudolfinu

Ilustrační foto.

Reklama

Hornista Radek Baborák a jeho soubor Orquestrina, který vznikl rozšířením Baborák Ensemble, vystoupí s hosty na Silvestra v pražském Rudolfinu.

Článek

„Jako hosté se představí mezzosopranistka Bella Adamova a klavírista Václav Krahulík. Na programu bude mimo jiné argentinské tango od legendy tohoto žánru Ástora Piazzolly, Rapsodie v modrém George Gershwina či cikánský příběh Čarodějná láska od španělského hudebního impresionisty Manuela de Fally,“ informoval Radek Babička ze společnosti Prague Sounds, které koncert pořádá ve spolupráci s Českým spolkem pro komorní hudbu při České filharmonii.

„Gershwin byl jedním z nejtalentovanějších hudebníků a skladatelů 20. století. Bohužel zemřel v mladém věku a jeho talent se tak rozvinul a ukázal jen v několika skladbách. Tyto jsou ovšem jedna vedle druhé legendami. Stačí vzpomenout operu Porgy a Bess, Rapsodii v modrém, Concerto in F a několik písňových hitů. Mám obrovskou radost, že se Orquestrina představí s jeho skladbami. Mimo to máme výjimečného klavíristu Václava Krahulíka a pro něj je Gerschwin takřka srdeční záležitostí,“ uvedl umělecký šéf a zakladatel souboru Orquestrina Baborák.

Sólistkou koncertu bude mladá zpěvačka Adamova, se kterou se Baborák potkal na Letní akademii v Kroměříži. „Zaujal mě jak její hlas, tak osobnost, která je pro zpěvačku velmi podstatná. Bella je ten typ, který si hned podmaní posluchače. A právě písně z baletu Čarodějná láska a Habanera Maurice Ravela jsou jako stvořené přesně pro ni a témbr jejího hlasu,“ podotkl uznávaný hornista.

Baborák je přední český hornista, žák hornisty a pedagoga Bedřicha Tylšara a vítěz řady mezinárodních interpretačních soutěží. V letech 2002 až 2011 byl sólistou Berlínských filharmoniků. Je autorem mnoha televizních, rozhlasových a CD nahrávek. Založil vlastní hudební těleso Baborák Ensemble, mimoto spolupracuje s kvintetem Afflatus. Je uměleckým vedoucím ansámblů Czech horn chorus, Prague Chamber Soloists a Czech Sinfonietta. Jako komorní hráč je pravidelně zván ke spolupráci s mimořádnými muzikanty a osobnostmi. Z jeho iniciativy vznikl loni festival Horn Fest Praha, který chce přispět k zachování tradice české hornové hry.

Soubor Orquestrina vznikl rozšířením Baborák Ensemble, který je zaměřen na klasiku a má menší obsazení. V podání Orquestriny tak může posluchač zažít výlet do světa tanga, boler, rumby, habaner a dalších latinskoamerických tanců, ale také třeba do chasidkých melodií, swingových rytmů a skladeb originálních i jejich úprav převážně z 20. století nebo autorských úprav.

Reklama

Doporučované