Hlavní obsah

Klavírista Kahánek zahraje na Pražském jaru spolu s Českou filharmonií

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Skladby amerického skladatele Charlese Ivese zazní v pátek 20. května v Obecním domě v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod vedením dirigenta Davida Robertsona.

Článek

Sólového partu v Ivesově Symfonii č. 4 se zhostí český klavírista Ivo Kahánek, který se posluchačům představí rovněž klavírním koncertem Movis současného českého autora Michala Rataje. Koncert ve Smetanově síni Obecního domu je součástí festivalu Pražské jaro.

„Klavírní koncert Michala Rataje bude pro mne jednou z prvních příležitostí zahrát si skutečně soudobou hudbu,“ řekl Kahánek, který je v zahraničí považovaný za specialistu na interpretaci české hudby jako jsou díla Bohuslava Martinů či Antonína Dvořáka.

Kahánek svou účast na 77. ročníku hudebního festivalu označil za „koncert za odměnu“. Pražské jaro totiž odstartovalo jeho koncertní kariéru, uvedl klavírista. V roce 2004 se stal absolutním vítězem mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro, po čemž následovalo mimo jiné vystoupení se Symfonickým orchestrem BBC na BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall či koncerty s Berlínskými filharmoniky, Vídeňskými symfoniky nebo s Mahler Chamber Orchestra.

Ratajův koncert Movis s Ivesovou Čtvrtou symfonií spojují podle amerického dirigenta Robertsona, který bude koncert řídit, některé podobné rytmické pasáže. Zároveň upozornil na to, že v symfonii od Charlese Ivese, který patří k nejvýznačnějším americkým skladatelům první poloviny 20. století, má klavír stěžejní roli. „Připadalo nám proto logické, aby na programu koncertu bylo i klavírní sólo,“ řekl dirigent, který dlouhodobě působí v Metropolitní opeře a do roku 2019 působil jako šéfdirigent a umělecký ředitel Sydneyského symfonického orchestru.

Na pátečním koncertu v Obecním domě zazní Ivesova skladba s názvem Nezodpovězená otázka a čtyřvětá Symfonie č. 4, která je koncipovaná pro klavír a obsáhlý orchestr s účastí sboru. Posluchači se mohou těšit také na Ratajovu skladbu Movis, která je inspirovaná elektronickou hudbou. Premiérově skladba zazněla na Ostravských dnech v roce 2019 v podání klavíristy Daana Vandewalla.

Reklama

Doporučované