Hlavní obsah

Lanovka na Petřín bude od 20. března do 6. dubna kvůli údržbě mimo provoz

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská lanovka na Petřín bude kvůli pravidelné údržbě a revizi mimo provoz. Výluka začne v pondělí 20. března a potrvá do čtvrtka 6. dubna. Do provozu se lanovka vrátí v pátek 7. dubna.

Článek

Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP). Podnik chystá obnovu vozů, které budou mít nový design. První cestující by se podle plánů města měli zmodernizovanou lanovkou s novými vozy svézt nejpozději na jaře 2025.

Dopravní podnik provádí údržbu a revizi lanové dráhy každý rok pravidelně na jaře a poté na podzim. Při výluce je kontrolován stav vozů, trati a dalšího zařízení. Naposledy se lanovka kvůli údržbě zastavila loni v říjnu.

Město společně s DPP rozhodlo o obnově vozů. Ty současné disponují podvozky, které jsou původní z 30. let 20. století. V 80. letech minulého století k nim byla vyrobená nová karoserie a vozy jsou na hraně životnosti. DPP již vypsal tendr s předpokládanou hodnotou 150 milionů Kč na dva nové vozy. Autorem nové podoby je designérské studio Anna Marešová Designers, které navrhlo podobu vyhlídkové tramvaje T3 Coupé. Každý z vozů bude mít kapacitu nejméně 100 cestujících a životnost minimálně 25 let.

Lanová dráha na Petřín se poprvé rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Za svoji existenci měla dvě dlouhé odstávky. V roce 1916 se zastavila kvůli světové válce, provoz byl obnoven v roce 1932. V roce 1965 rozsáhlé sesuvy půdy trať zničily a lanovka se znovu rozjela v roce 1985. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati.

Reklama

Doporučované