Hlavní obsah

Benešov chystá úpravy parkoviště u zámku Konopiště

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Benešov chce upravit parkoviště u zámku Konopiště. Má být rozděleno do více sektorů a počítá se s výsadbou zeleně a využitím dešťové vody.

Článek

Město zároveň jedná s Národním památkovým ústavem o opravě cesty, která vede k zámku od hlavní brány, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS).

Trasu od hlavní brány podle něj začnou návštěvníci více využívat po plánované přestavbě silnice I/3 podél Benešova, která počítá se zahloubením. Díky tomu se zlepší přístup od Benešova do zámeckého parku. Cesta je nyní ve špatném stavu. Město by uvítalo, kdyby nebyla štěrková, ale měla hladší povrch, aby ji mohli využívat například příznivci in-line bruslení.

Dalším úkolem je podle Tichovského přestavba parkoviště. „Navrhují se tam prvky modro-zelené infrastruktury, aby se voda z parkoviště využívala a nebyla z toho jednolitá plocha, kde se pořádají závody a školy smyku, které tam nepatří,“ uvedl místostarosta.

Parkoviště má být rozděleno do několika sektorů. „Pokud tam nebude tolik lidí, tak se bude využívat jenom část a druhá část bude zavřená, aby se nemusela udržovat celá plocha. Jsou navrženy zóny, které by se postupně otevíraly podle toho, jaký by byl provoz na parkovišti,“ dodal Tichovský.

Konopišťský zámecký park patří mezi největší a nejhodnotnější české krajinářské parky. V roce 2002 byl spolu se zámkem vyhlášen národní kulturní památkou. Park na ploše 340 hektarů nechal vytvořit František Ferdinand d’Este. Kromě domácích dřevin v něm byly vysazeny i různé exotické druhy.

Původně hrad Konopiště založil jako gotickou pevnost koncem 13. století biskup Tobiáš z Benešova. Postupem času se na Konopišti vystřídalo mnoho šlechtických rodů, mezi jinými Šternberkové, Hodějovští z Hodějova, Vrtbové z Vrtby a Lobkowiczové. V roce 1887 koupil panství arcivévoda Ferdinand a přebudoval ho na velkolepé sídlo budoucího císaře.

Reklama

Doporučované