Hlavní obsah

Mladá architektka zvítězila s diplomovou prací o proměně továrny na bydlení

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vítězkou letošního ročníku Přehlídky diplomových prací, ve které soutěží studenti tuzemských architektonických škol, se stala Eva Truncová.

Článek

Absolventka Fakulty architektury VUT v Brně zvítězila s návrhem alternativního řešení developerského záměru proměny brownfieldu brněnské továrny Kras na bydlení. Nejlepší diplomové práce se dnes vyhlašovaly v Centru architektury a městského plánování (CAMP) v Praze, kde si mohou lidé také ode dneška prohlédnout oceněná díla České ceny za architekturu 2021.

Ve 22. ročníku Přehlídky diplomových prací, kterou stejně jako zmíněnou cenu pořádá Česká komora architektů, se o ocenění ucházelo 86 diplomantů. Porota při posuzování návrhů vyzdvihla, že diplomanti důsledně a komplexně zpracovávají reálná složitá zadání, jako třeba přesun nádraží v Brně, domy kolem železnice, sál pro filharmonii a další. „Zadání, která následují aktuální architektonické soutěže, jsou cenným příspěvkem k širší společenské debatě a studenty může velmi obohatit srovnání jejich práce s vítěznými návrhy,“ uvedla porota.

Truncová ve svém vítězném projektu nazvaném Dva tisíce osmdesát čtyři nabídla alternativní přístup k bytové zástavbě brownfieldu bývalé továrny Kras v Brně a polemizuje v něm s developerským projektem. „Jeho podstatou je revize vztahů a poměrů, které ve vznikající čtvrti architektura nastoluje. Ať už jde o vztahy mezi stavbami a jejich okolím, části k celku, vazeb mezi jejími obyvateli, o hledání míry mezi stabilitou a adaptabilitou, mezi regulací a svobodou, uzavřeností a otevřeností, pohodlím a klimatickou realitou,“ uvedla porota, která na projektu ocenila i to, že otevírá pozapomenutý princip odlišného využívání domu v letním a zimním období.

Druhá cena patří Alžbětě Pomahačové z Akademie výtvarných umění za práci Město Sídliště. Prefabrikované domovy. Porotci ocenili, že autorka se v návrhu revitalizace panelového domu v Bohnicích „snaží najít kvality stávajícího domu, ať už konstrukční, estetické či obytné, ty vyzdvihnout a zároveň novými zásahy vyvážit jeho slabiny a nedostatky“. Výsledkem je dům, který „díky přidaným lodžiím získal živost a variabilitu, díky dřevu měkkost a teplo, ale zároveň zcela neztratil svůj původní charakter“.

Třetí místo udělila porota absolventovi Fakulty umění a architektury TU v Liberci Tobiáši Hrabcovi za projekt Studentské bydlení a HUB v Liberci. Navrhl obytný soubor, který podle porotců dosahuje vysoké kvality zamýšleného provedení, překvapivě určeného pro studentské bydlení.

Zvláštní cenou Českých center ohodnotila porota Sáru Roeselovou z Fakulty architektury ČVUT. Její práce Obnova sídel Šluknovského výběžku se věnovala tématu zapomenutého pohraničí. Zvláštní cenu ministerstva průmyslu a obchodu získala Silvia Matisová z Fakulty architektury ČVUT v Praze za práci Průmyslová zóna v Mezitratí. Rozděleny byly ještě ceny partnerů soutěže, věnovaly se návrhu nového obchvatu Litomyšle, veřejnému prostoru na pražském sídlišti Ďáblice a konverzi kina v Orlové na komunitní centrum.

Reklama

Doporučované