Hlavní obsah

Na pražské Malé Straně začnou 28. ledna uzavírky kvůli opravě kolejí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli opravě tramvajových kolejí bude od konce ledna do konce března postupně ve třech částech uzavřen průjezd Malou Stranou od Letenské ulice po Újezd.

Článek

Na facebooku o tom informovala radnice Prahy 1. První uzavírka bude od 28. ledna do 16. února v Letenské ulici, následovat bude Karmelitská a poté Újezd. Objízdné trasy povedou přes Smetanovo nábřeží.

Od 28. ledna do 16. února dopravní podnik (DPP) vymění koleje od Klárova na Malostranské náměstí a od 16. února do 4. března mezi Malostranským náměstím a Hellichovou. Ve dvou závěrečných etapách, které jsou v plánu od 4. do 31. března, se práce přesunou do úseku mezi Hellichovou a Vítěznou ulicí.

V době prací budou moct řidiči využít objízdné trasy vedoucí přes Smetanovo nábřeží na druhé straně řeky. „K dispozici bude náhradní autobusová doprava,“ uvedla radnice.

Životnost kolejí je podle DPP u konce a oprava je nutná. Dosluhující náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) ČTK dříve sdělil, že opravu magistrát plánuje jako letošní první stavební akci v době, kdy je slabší provoz a méně cestujících. „Výměna má zajistit větší bezpečnost i podstatně tišší provoz,“ uvedla radnice.

V roce 2019 magistrát uzavřel na několik dní průjezd Malou Stranou mezi Valdštejnskou ulicí a Újezdem kvůli rekonstrukci kolejí na Smetanově nábřeží. V metropoli se od 90. let mluví o trvalém omezení vjezdu aut na Smetanovo nábřeží i na Malou Stranu, nikdy se však neuskutečnilo. Nyní končící magistrátní politická reprezentace v roce 2020 zakázala odbočení z mostu Legií na Smetanovo nábřeží, čímž si vysloužila kritiku ODS a ANO a minulého vedení Prahy 1. Letos město nechalo na jedné straně Smetanova nábřeží rozšířit chodníky a vytvořit pás pro cyklisty. Město také plánuje rekonstrukci Malostranského náměstí, není však jasné, kdy začne.

Reklama

Doporučované