Hlavní obsah

Na pražském Rohanském ostrově vznikne škola s 27 třídami pro 800 dětí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražském Rohanském ostrově vznikne škola pro více než 800 dětí. Ve škole bude 27 tříd, bude mít vnitřní i venkovní sportoviště, jídelnu a vybavena bude nejmodernějšími technologiemi.

Článek

Náklady jsou předběžně odhadovány na jednu miliardu korun. Stavět by se mohlo začít v roce 2026 a výstavba potrvá dva roky. Novinářům to dnes řekli radní Prahy 8 Tomáš Hřebík (STAN) a architekti Studia AXX1, kteří zvítězili v architektonické soutěži.

„Vzniklo to (projekt školy) z obrovské potřeby a nedostatku škol. Co se týče oblasti na Rohanu, tak je to progresívní a rychle se vyvíjející oblast, kdy tu v minulosti byla podceněna veřejná vybavenost. Vzniká zde v podstatě nové město a denně se tu pohybuje až 100.000 lidí,“ uvedl Hřebík.

Autoři vítězného návrhu se zaměřili mimo jiné na to, aby škola byla napojena na plánovaný park na Rohanském ostrově a rovněž na druhý, menší park. „Chtěli jsme ji navrhnout tak, aby co nejvíce těžila z parku. Unikátní je, že škola je uprostřed města, přitom obklopena velkým množstvím zeleně,“ řekl architekt Luděk Šimoník.

Škola bude mít vchod z nádvoří. Při vyučování bude přístup na nádvoří uzavřen branami na obou jeho stranách. Děti si budou moci hrát o přestávkách na dvoře a hřišti, aniž by k nim kdokoli cizí dostal. V době, kdy bude areál přístupný i veřejnosti, se nádvoří otevře a lidé budou moci volně využívat hřiště na střeše. Pro přístup do vnitřních sportovních prostor budou návštěvníci procházet vlastním vstupem přes recepci.

Vnitřek školy bude podle Šimoníka co nejpřehlednější. Zjednodušené bude rozmístění učeben tříd a dalších prostor, aby nikdo v budově nebloudil. Zároveň velké množství prosklených stěn zvýší bezpečnost, kdy například učitelé okamžitě zjistí, když by například některé z dětí bylo bito ostatními.

Budova bude mít zelenou střechu, na které budou umístěny fotovoltaické panely, a vybavena technologiemi k ekologickému a ekonomickému vytápění či chlazení budovy. Využívat se bude také filtrovaná dešťová voda ze zelené střechy na zálivku zelených ploch a na splachování toalet. Plochy budou navrženy tak, aby podpořily vsakování dešťové vody.

Náklady na stavbu jsou nyní odhadovány na jednu miliardu. Zhruba polovinu peněz vezme radnice ze svého fondu rozvoje, do kterého po vzájemné dohodě přispívají developeři, kteří staví na Praze 8. Zbytek peněz pak bude chtít městská část získat od magistrátu nebo ministerstva školství. Z fondu bude radnice platit také projekt a další kroky nutné k zahájení stavby.

Reklama

Doporučované