Hlavní obsah

Národní muzeum otevře Dětské muzeum, výstavu k výročí Heydricha nebo o ekologii

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Národní muzeum plánuje v příštím roce otevřít v Nové budově Dětské muzeum pro své nejmenší návštěvníky a společně s ním nové vzdělávací programy pro děti a školy.

Článek

Připravuje také výstavu o ženách na Pražském hradě a jejich době a v Historické budově pak výstavu s názvem ZeMě věnovanou globální změně klimatu, životnímu prostředí a ekologické problematice.

V tiskové zprávě to uvedla za muzeum Šárka Bukvajová. Do Národního muzea se budou moci přijít podívat lidé na vítězné snímky soutěže Czech Press Photo a připravuje se také výstava Nikdy se nevzdáme věnované 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, s tím souvisejícím událostem a velkému hrdinství mnoha českých lidí.

Národní muzeum bylo v roce 2021 otevřeno návštěvníkům kvůli pandemii až od května, do konce roku, tedy za osm měsíců, ho stihlo navštívit více než 400 000 návštěvníků. Virtuální programy a výstavy Národního muzea měly 77 000 návštěv.

Vzhledem k velmi omezenému zahraničnímu turistickému ruchu, zavítali do muzea především domácí návštěvníci. V době před epidemií tvořili zahraniční turisté okolo 50 procent příchozích. Výstavu Sluneční králové, dlouho připravovanou expozici vzácných archeologických nálezů, za dobu jejího otevření vidělo téměř 120 000 návštěvníků, ačkoliv většinu času v letošním roce měla z důvodu protiepidemických nařízení limitovanou kapacitu.

V druhé polovině roku 2021 Národní muzeum v Historické a Nové budově postupně otevřelo tři stálé expozice. Dějiny 20. století provázejí návštěvníka moderní českou historií a klíčovými okamžiky minulého století. Zázraky evoluce se věnují krásám a tajemstvím živočišné říše včetně nově zrestaurované kostry plejtváka myšoka a expozice Okna do pravěku návštěvníka nechává nahlédnout do jednotlivých období pravěku na našem území. Zároveň byly otevřeny nové expoziční sály Luminiscence, Nerostné bohatství a Meteority, které doplnily již zpřístupněný sál Minerálů.

Stálé expozice se otevřely až tři roky po zpřístupnění muzea po jeho několikaleté rekonstrukci. Její otevření podle vedení muzea brzdila doba potřebná k uskutečnění veřejných zakázek.

Další nová expozice s názvem Dějiny, jež představí historii na českém území od středověku až do 19. století, je připravena na své otevření v lednu 2022.

Národní muzeum se rekonstruovalo za 1,8 miliardy korun 3,5 roku, výstavní prostory se díky opravě rozšířily o 30 procent. Znovuotevření budovy přilákalo v říjnu 2018 mnoho zájemců, kteří stáli před budovou dlouhé fronty. Muzeum již během stavby avizovalo, že s otevřením opravené budovy nestihne otevřít stálé expozice, termíny podle vedení muzea léta brzdil průběh veřejných zakázek.

V Historické budově by mělo být vystaveno zhruba 80 000 sbírkových předmětů. NM má za svou dvousetletou historii 20 milionů sbírkových předmětů. Nejsou však určeny k vystavení, ale sbírka jako celek je primárně vědecký pramen.

Reklama

Doporučované