Hlavní obsah

Opravovaná rotunda na Starém Městě by se mohla zpřístupnit veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kaple Nalezení svatého Kříže na rohu ulic Karolíny Světlé a Konviktské na pražském Starém Městě, která se nyní rekonstruuje, by se po dokončení prací mohla částečně otevřít veřejnosti.

Článek

Město začalo střechu románské památky z první poloviny 12. století opravovat v zimě a hotovo by mělo být koncem září. Při pracích dělníci objevili unikátní opukové obklady.

Stavbu, která je jednou ze tří románských rotund zachovaných v širším centru metropole, vlastní magistrát a využívá ji Starokatolická církev. „Rádi bychom se domluvili, aby tato památka nesloužila pouze Starokatolické církvi, ale aby ji dokázala v některých dnech zpřístupnit i Pražanům a návštěvníkům hlavního města, protože se jedná o opravdu unikátní stavbu,“ řekl pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Rekonstrukce se týká zejména střechy, kde práce odhalily cenný nález původní opukové krytiny z 12. století. „Opuka je kámen, kterým se v Praze stavělo zcela obvykle od nejranějších dob až hluboko do novověku, ale je zcela výjimečné a pouze v románské době možné, že byla použita jako střešní krytina. Zřejmě i zkušenosti s jejími vlastnostmi musely v pozdější době vést k tomu, že se opuka takto nadále nepoužívala, protože je na tento účel nevhodná,“ uvedl Ladislav Bartoš z Národního památkového ústavu (NPÚ).

Desky podle něj zůstaly zachovány proto, že byly už ve středověku zakryty dalšími vrstvami krytiny. Památkáři je nyní zdokumentovali a následně byly opět zakryty, aby vydržely povětrnostní vlivy. V budoucnu by pak podle Bartoše bylo vhodné pomýšlet i na restaurování stěn vnějšku stavby, které jsou zčásti také stále tvořeny původními opukovými kvádry.

Reklama

Související témata:
Rotundy

Doporučované