Hlavní obsah

Ordinaci pro chudé v Praze navštívilo za měsíc provozu 180 lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ordinaci pro chudé, kterou v Praze provozuje Armáda spásy, navštívilo za měsíc provozu 180 pacientů z řad osob bez domova, lidí ze sociálně vyloučených menšin a dalších, kteří mají omezený přístup k zdravotní péči.

Článek

Ambulance je v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše v provozu od 5. ledna. Nově se bude rozšiřovat ordinační doba. ČTK to dnes sdělila mluvčí Armády spásy Tereza Melišová.

„Od zahájení provozu navštívilo ordinaci 180 různých osob, 63 z nich byli cizí státní příslušníci bez platného zdravotního pojištění. Počet návštěv v ordinaci byl za měsíc fungování 290,“ uvedla praktická lékařka Andrea Pekárková, která v ambulanci působí.

Ambulance funguje podle zástupců Armády spásy jako oficiální zdravotnické zařízení a nabízí veškeré služby praktického lékaře. Zdravotní péče je přizpůsobena specifickým potřebám lidí bez domova. Pacientům jsou zdarma také poskytované jinak zpoplatněné služby jako je třeba výpis z dokumentace, vstupní prohlídka do zaměstnání nebo vystavení zdravotního průkazu, informovala už dřív Pekárková. Ordinace nabízí péči rovněž nepojištěným osobám a lidem bez dokladů.

Od poloviny února se v ambulanci, kterou Armáda spásy provozuje v Praze 7, rozšíří ordinační doba. Nově budou o pacienty pečovat dva praktičtí lékaři, kteří se budou v ordinaci střídat. Prohlídka u lékaře tak bude možná každý pracovní den kromě čtvrtku, kdy bude na místě k dispozici zdravotní sestra. Dosud praktický lékař v Ordinaci pro chudé ordinoval tři dny v týdnu.

Armáda spásy provozuje podobnou ordinaci v Ostravě. V Praze provozuje ordinaci, kde pečují o lidi bez domova, rovněž organizace Naděje. Ambulance je od roku 2006 v ulici U Bulhara pod pražskou magistrálou a je součástí nízkoprahového centra pro lidi bez domova. Ordinaci praktického lékaře, gynekologa a dentisty denně navštíví asi 25 lidí, sdělil ČTK už dříve oblastní ředitel organizace Naděje Daniel Svoboda. Praktický lékař dochází dvakrát do týdne, ostatní specialisté jednou týdně. Další ordinace pro bezdomovce jsou také Pardubicích, v Plzni a v Olomouci.

Armáda spásy provozuje denní centra, noclehárny či azylové domy. Služby se financují hlavně z dotací od státu, krajů a měst. Náklady se tak ale podle vedení nepokryjí, pomáhají sbírky a nocleženky.

Reklama

Doporučované