Hlavní obsah

Počet zadržených padělků bankovek a mincí v ČR loni výrazně stoupl na 6836

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Česku bylo loni zadrženo 6836 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn. Nárůst 5447 kusů ve srovnání s předešlým rokem způsobila především policejní akce, při níž bylo zadrženo velké množství padělaných eurobankovek.

Článek

Počet padělků českých bankovek a mincí meziročně stoupl o 392 kusů na 1394. Padělků v cizích měnách bylo 5442, meziročně o 5055 více. Nejvíce padělanou českou bankovkou byla loni dvoutisícikoruna.

"Ačkoliv po mnoha letech pozorujeme určitý meziroční nárůst tuzemských padělků, nejedná se o nic dramatického. Jak vzhledem k celkovému počtu bankovek a mincí v oběhu, tak zejména k jejich hodnotě lze říci, že je to stále zanedbatelné číslo. Opět se tak potvrzuje, že je česká měna dobře zabezpečená proti pokusům o padělání. Co se týká falešných eurových bankovek zadržených na našem území, určitou pozornost zde může vzbudit jedině jejich množství, nikoliv míra jejich nebezpečnosti," uvedl člen bankovní rady České národní banky (ČNB) Oldřich Dědek.

Nejvíce padělanou českou bankovkou se loni stala opět dvoutisícikoruna. Stejně jako v předchozích letech byla většina padělků českých bankovek vytištěna na inkoustových tiskárnách, celkem 1237 kusů. To je zhruba 92 procent zadržených korunových bankovek. Padělků zhotovených na barevných tonerových kopírkách bylo zadrženo 27 kusů, tedy o 339 kusů méně než v roce 2020. "Na pětistupňové škále nebezpečnosti byly zadržené bankovky hodnoceny nejčastěji 4. stupněm nebezpečnosti, tedy jako „méně zdařilé“. Na těchto padělcích nejsou zpravidla ochranné prvky napodobeny vůbec, nebo se jedná pouze o jejich jednoduchá napodobení," uvedla ČNB.

ČNB upozornila na to, že počet falešných českých bankovek a mincí se sice mírně zvýšil, ale v souvislosti s rostoucím objemem oběživa nenastává žádná výrazná změna. Hodnota peněz v oběhu stoupla z předloňských 709 miliard zhruba na 728 miliard korun. Údaje jsou bez započtení pamětních bankovek a mincí.

Nejvíce padělků českých bankovek bylo loni zadrženo v Praze, celkem 1129 kusů. Následuje Olomouc s 44 kusy, Brno s 30 kusy a Ostrava s 24 kusy.

Padělky eur zadržené při policejní akci v loňském roce byly podle banky technicky jednoduché a s jedním sériovým číslem. Vyrobené byly na zařízení pracujícím na principu elektrografie, tzv. tonerový tisk. Ochranné prvky přitom padělatelé nenapodobovali. Na pětistupňové škále bezpečnosti, která odpovídá známkování ve škole, byly tyto padělky ohodnoceny stupněm čtyři, tedy jako méně zdařilé, a stupněm pět – jako neumělé padělky.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Reklama

Doporučované