Hlavní obsah

Praha 10 shání projektanty dvou parkovacích domů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice Prahy 10 vypsala dvě veřejné zakázky na projektanty plánovaných parkovacích domů ve strašnické ulici V Olšinách a v Jahodové na Zahradním Městě. Podle zadávací dokumentace má každý z domů stát nejvýše 140 milionů korun.

Článek

První třípatrový dům v ulici V Olšinách má vyrůst na místě stávajícího parkoviště u prodejny Billa a podle studie má nabídnout parkování pro 204 aut, z toho 175 uvnitř a 29 na venkovním parkovišti. Parkovat se bude i na střeše objektu, venkovní stání mají být určena pro elektromobily. Kapacita nynějšího parkoviště je podle dokumentu 110 míst.

Druhý pozemek se nachází v Jahodové ulici na Zahradním městě vedle obchodního centra a rovněž je nyní využíván jako parkoviště pro 75 aut. Parkovací dům zde má mít čtyři nadzemní a jedno podzemní podlaží a má nabídnout celkem 157 stání, z toho 131 uvnitř a 26 pro elektromobily na parkovišti venku. Městská část si již dříve nechala ke stavbám zpracovat studie proveditelnosti.

Radnice Prahy 10 v minulosti vytipovala 60 míst, kde by bylo možné parkovací domy postavit, poté byla vypracována studie, která seznam zúžila na 12 lokalit. Z těch byla vybrána dvě místa, na kterých je podle městské části nejmenší pravděpodobnost komplikací z pohledu územního plánu, vedení inženýrských sítí, návaznosti na MHD a podobně.

Praha 10 loni a předloni vstoupila do systému parkovacích zón s odůvodněním, že je obklopena městskými částmi, kde už fungují, a parkující auta se přesouvají na její území. Modré zóny začaly v roce 2020 fungovat postupně ve Vršovicích, Strašnicích a Malešicích. Loni lidé začali za parkování platit i na Bohdalci, v Záběhlicích a na Zahradním Městě.

Parkovací domy staví i pražský magistrát, zpravidla jako takzvané P+R parkoviště na krajích metropole. Loni město dokončilo na Černém Mostě stavbu P+R parkovacího domu pro 886 aut za zhruba půl miliardy korun. Nedávno zahájilo stavbu dalšího u stanice metra B Nové Butovice, ten má nabídnout 400 stání a vyjít na 293 milionů korun. Další domy magistrát plánuje například na Opatově na Jižním Městě, na Zličíně nebo na Dědině, kde má sloužit rezidentům místo parkovacích míst zaniklých kvůli stavbě tramvajové trati.

Reklama

Doporučované