Hlavní obsah

Praha spustila aplikaci s informacemi o historickém centru města

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) spustil on-line aplikaci, která mapuje Pražskou památkovou rezervaci a zahrnuje informace o všech budovách.

Článek

ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí institutu Marek Vácha. Město připravuje také územní studii památkové rezervace, která zahrnuje celou Prahu 1, většinu Prahy 2 a menší části Prahy 3, 4, 5, 6 a 7.

Mapová aplikace obsahuje kompletní informace o všech budovách v historickém centru města včetně údajů o stavebním stylu, datu vzniku nebo architektovi, který stavbu navrhl. Dále lidé na stránkách naleznou staré územní plány i aktuální a archivní pohledy na město.

„Aplikace je takovou wikipedií o Praze. Málokteré město má tak hluboké poznání o tom, jaké domy a s jakou památkovou hodnotou se na jeho území nacházejí,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), který má na starosti památkovou péči.

Aplikace je výstupem projektu IPR, který se zabýval analýzou historického centra. „Cílem tohoto projektu bylo zajistit účinnější péči o památkový fond v Praze a získat materiál, který bude sloužit jako důležitý podklad pro další formy podrobnější dokumentace historického centra Prahy,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09).

Dalším výstupem analýzy je publikace nazvaná Katalog kritických míst, která zpracovala analýzy centra Prahy z let 1981 až 2020. Z té podle Váchy vyplývá, že mezi problémy centra města patří rostoucí turismus a komerční využití budov ve spojení s úbytkem trvalého bydlení a služeb pro místní obyvatele. Dalšími problematickými oblastmi jsou kritika narušování panoramatických pohledů nebo automobilová doprava a parkování.

Reklama

Doporučované