Hlavní obsah

Pražané často špatně třídí nevyprázdněné spreje, patří do směsného odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražané mnohdy špatně třídí nevyprázdněné obaly od sprejů, které správně patří do směsného odpadu.

Článek

Lidé často vyhazují poloprázdné nádoby například od laku na vlasy nebo deodorantů do šedých kontejnerů na kov, stejně jako plynové kartuše nebo dokonce turistické vařiče. Při špatné recyklaci mohou spreje explodovat na třídicích linkách, poškodit je nebo způsobit požár. Na problém dnes ve společné tiskové zprávě upozornily pražský magistrát a společnost Pražské služby.

Mylně do kontejnerů na kov třídí vše, co projde otvorem popelnice a je kovové. Avšak zmíněné obaly jsou označeny symbolem ohně, což znamená, že je to hořlavý plyn, aerosol, kapalina a pára. Takový sprej se nesmí zahřívat, mechanicky poškodit, prorazit ani používat v blízkosti ohně, uvedly firma a magistrát v návaznosti na incident z loňského roku.

V areálu Pražských služeb Pod Šancemi se 20. října 2023 nahromadilo velké množství nevyprázdněných sprejů v lisu na kovové obaly. Pod tlakem explodovaly a začaly hořet. „Poškozená linka byla mimo provoz skoro měsíc, vzniklé škody se pohybují v řádech stovek tisíc korun. Podstatné je, že se nikomu z občanů ani našich pracovníků naštěstí nic vážného nestalo. Za celé čtyři roky, co linku provozujeme, se podobně závažný incident nikdy nepřihodil,“ uvedl generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman.

„Nádoby se stlačenými plyny jsou velmi nebezpečné kvůli vysokému tlaku uvnitř. Vlivem tepla nebo poškození mohou explodovat, způsobit vážná poranění a poničit techniku nebo zařízení, což se u sprejů se zbytkovým obsahem občas děje,“ řekl mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. Naopak zcela prázdné spreje je podle něj možné do popelnic na kov vyhodit.

Aby se do budoucna předešlo podobným nehodám na třídicí lince, začali její pracovníci ručně vyndávat hořlavé spreje. Pro prevenci podobných incidentů Pražské služby spolu s magistrátem spouští novou kampaň, která cílí na širokou veřejnost. Zaplní plochy v MHD, na zastávkách, případně lavičkách. Reklamu doplní také letáky, plakáty, články ve zpravodajích městských částí, bannery na internetových stránkách a sociálních sítích.

V jiných českých městech na rozdíl od Prahy třídí spreje odlišně. Například v Plzni, Olomouci a Zlíně mohou občané házet laky na vlasy, deodoranty a další spreje do klasických šedých kontejnerů. Pak je městské služby rovnou předávají externím firmám, které za ně tento odpad zpracují. Například v Brně mají lidé možnost házet kov do žlutého kontejneru společně s plasty a nápojovými kartony.

Pražské služby zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Od roku 2018 je jediným vlastníkem firmy Praha. Zbytek svozu odpadu v Praze zajišťuje společnost AVE CZ a další firmy.

Reklama

Doporučované