Hlavní obsah

Pražané postižení cenami energií mohou magistrát požádat o příspěvek

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Pražské rodiny či senioři postižení vysokými cenami energií mohou magistrát požádat o příspěvek až 3000 korun. Cílem je umožnit lidem s nejnižšími příjmy překlenout současnou energetickou krizi.

Článek

ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Lidé se mohou obracet na Sociální nadační fond hlavního města Prahy. Domácnosti pobírající přídavky na děti se mohou hlásit od 2. května a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení potom od 1. srpna. Od konce ledna už mohou o příspěvek žádat senioři.

„Balíček pomoci Pražanům poskytuje potřebnou oporu všem domácnostem v Praze, které se ocitnou ve finanční tísni v této náročné době. Dalším pilířem pražské pomoci je příspěvek na umoření vysokých nákladů na energie. Nikdo by se neměl stydět ověřit si, jestli náhodou nemá nárok na individuální pomoc,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Finančně ohrožených je asi deset procent pražských rodin.

Žádosti mohou od května posílat domácnosti, které pobírají či pobíraly v posledním roce přídavek na děti. Nárok na příspěvek na úsporu energií budou mít od začátku srpna domácnosti, které pobírají či pobíraly v posledním roce příspěvek na bydlení nižší než 4800 korun. O příspěvek na úsporu energií mohou žádat od 31. ledna vdovy a vdovci, kteří pobírají starobní a vdovský/vdovecký důchod v součtu do 17 000 korun.

Praha loni v září schválila pro městské části dohromady 265,95 milionu korun na pomoc rodinám ohroženým inflací a stoupajícími cenami. Peníze radnice dostaly na příspěvky, například na stravné, školné či družiny, a peníze mohly použít rovněž v rámci takzvaného fondu solidarity. Celkem už loni v červnu magistrát vyčlenil na pomoc Pražanům ohroženým vysokou inflací 308 milionů korun a pro letošní rok má schváleno možné využití přes půl miliardy korun.

Reklama

Doporučované