Hlavní obsah

Pražané se mohou zúčastnit adventního programu nebo rozsvěcení stromů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Adventní program je letos přichystaný ve většině pražských městských částí. Vánoční stromy se rozsvítí například v Praze 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad, na Andělu v Praze 5, na Strossmayerově náměstí v Praze 7 nebo v pražské zoo.

Článek

Připravené jsou také trhy, vánoční koncerty nebo adventní dílny pro děti. Vyplývá to z odpovědí mluvčích jednotlivých radnic nebo jejich webových stránek. Ozdobený smrk na Staroměstském náměstí se rozzáří v sobotu, kdy zde a na Václavském náměstí také začnou hlavní vánoční trhy.

O první adventní neděli 3. prosince mohou lidé od 13:00 navštívit tvůrčí dílny u kostela svaté Ludmily v Praze 2. Součástí programu bude také rozdávání vánočky a čaje kolemjdoucím nebo divadelní představení. Rozsvítí se také vánoční stromeček, který děti během odpoledne nazdobí vlastnoručně vyrobenými ozdobami. Radnice Prahy 2 pořádá také adventní koncerty, a to 2. prosince v kostele svatého Ignáce z Loyoly, 7. prosince v chrámu svaté Kateřiny Alexandrijské a 14. prosince v kostele svatého Jana Nepomuckého na Skalce.

V neděli 3. prosince rozsvítí stromy také radnice Prahy 3, jeden na náměstí Jiřího z Poděbrad a druhý na Ohradě. Ve 14:00 na Jarově v Habrové ulici, v 17:00 na náměstí Jiřího z Poděbrad a od 19:30 na Žižkově na Komenského náměstí si pak lidé mohou poslechnout koledy z takzvané zvonohry, která čítá 57 zvonů. Infocentrum Prahy 3 na Havlíčkově náměstí nabídne 9. prosince adventní dílny pro děti. Od 4. prosince si budou moci Pražané také prohlédnout žižkovský betlém s figurkami skutečných i fiktivních postav spojených se Žižkovem.

V Praze 5 se na rozsvěcení stromu mohou lidé podívat před kostelem svatého Václava na Smíchově nebo na Tilleho náměstí na Barrandově. K dispozici bude občerstvení jako čaj, svařené víno nebo punč. Lidé v Praze 6 mohou o každém adventním víkendu navštívit Kulturní centrum Kaštan, kde budou připravené vánoční pohádky pro děti.

Praha 7 rozsvítí vánoční strom dnes na Strossmayerově náměstí a 6. prosince na Ortenově náměstí. Do jejich zdobení se mohou zapojit i děti. Na obou akcích bude zdarma horká čokoláda pro děti a svařené víno pro dospělé. Praha 7 připravila také adventní program na Výstavišti s mikulášskou tematikou pro děti. V neděli 3. prosince tak mohou přijít na tvořivé dílny, kde si mohou mimo jiné vyrobit masky čerta a Mikuláše. Adventního programu a rozsvěcení vánočních stromů se mohou lidé zúčastnit i v Praze 8, 9, 10, 11 a 12.

Svůj strom rozsvítí i Zoo Praha, a to na Veselovského louce v neděli 3. prosince. Návštěvníci se mohou těšit na průvod, betlém nebo vánoční koledy v provedení dětského pěveckého sboru. Po celý den budou fungovat také tradiční dílny zaměřené na výrobu vlastních adventních věnců a vánočních dekorací.

Reklama

Související témata:

Doporučované