Hlavní obsah

Advent ve středočeských muzeích a galeriích nabídne desítky akcí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vánoční koncerty a výstavy, jarmarky nebo tvořivé dílny jsou na programu letošního adventu ve středočeských muzeích a galeriích.

Článek

Návštěvníci si na desítkách akcí prohlédnou historické betlémy a vyzkoušejí si výrobu svíček nebo vánočních ozdob. Bohatý program nabídnou i všechny tři středočeské skanzeny ve Vysokém Chlumci na Příbramsku, v Kouřimi na Kolínsku a Přerově nad Labem na Nymbursku. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).

„Středočeský advent nabízí více než 70 kulturních zážitků. Jedná se o koncerty, výstavy, vánoční jarmarky, ale například také o soutěž o nejkrásnější a nechutnější vánočku. Ředitelé našich organizací se snažili připravit své akce tak, aby zaujaly širokou veřejnost - jak rodiny s dětmi, tak všechny generace,“ uvedl Švenda.

Tradiční vánoční zážitky chtějí návštěvníkům zprostředkovat skanzeny. Například v areálu ve Vysokém Chlumci, který spravuje Hornické muzeum Příbram, si zájemci vyzkoušejí zdobení perníčků a pečení vánoček. Těšit se mohou také na vyřezávání betlémových figurek či předení na kolovrátku.

Podle vedoucí skanzenu Kláry Posekané je cílem zprostředkovat autentický zážitek. V chalupách budou v provozu černé kuchyně, které jsou dodnes funkční. Návštěvníci by však měli počítat se stísněným prostorem.

V Příbrami mohou zájemci od pátku do 7. ledna navštívit výstavu Příbramské betlémy, která se v letošním roce koná v areálu dolu Vojtěch na Březových Horách. Po několika letech bude opět vystaven velký historický Masnerův betlém i řada menších jesliček.

Výstavy betlémů bude možné zhlédnout také v Muzeu zlata v Novém Kníně nebo v Muzeu T. G. M. v Rakovníku. Rakovnické muzeum si pro zájemce nachystalo i soutěž o nejlepší vánočku. „Hodnotí se chuť a vzhled,“ uvedla ředitelka Magdalena Elznicová Mikesková.

Reklama

Doporučované