Hlavní obsah

Při Hodině Země dnes večer zhasnou osvětlení města, firmy i památky

Foto: Pixabay.com/Arcaion

Ilustrační foto.

Reklama

Zhasnuté osvětlení budov, mostů, parků a dalších veřejných míst dnes večer v Česku i ve světě podpoří ochranu klimatu. Světla se při akci Hodina Země zhasnou mezi 20:30 a 21:30.

Článek

V tuzemsku se do akce zapojí víc než 120 obcí a měst, přes 60 firem, stovky jednotlivců a některé památky.

Jedním z poselství je upozornit na nadměrné a zbytečné svícení, uvedl Ekologický institut Veronica, který akci v ČR koordinuje. „Symbolickým propojením světa v Hodině Země dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet,“ uvedla organizátorka Hana Machů.

Východiskem z klimatické krize je podle pořadatelů akce odklon od využívání fosilních paliv, jako je uhlí, ropa a zemní plyn. „Nejde ale jen o klima. Cenu, kterou platíme za svou závislost na fosilních palivech, dokládá i současný ukrajinský konflikt. Platby za ropu a fosilní plyn totiž nezřídka končí právě v rukou diktátorů či autoritářských režimů,“ podotkla Jitka Martínková z Klimatické koalice s poukazem na vpád ruské armády na Ukrajinu, který podnítil snahy snížit závislost EU na plynu a ropě z Ruska.

Hodinu Země vymyslel Světový fond na ochranu přírody (WWF), první ročník se konal v roce 2007 v australském Sydney. Na hodinu tehdy zhasla světla na známé budově australské opery. Česko se k akci plánované každoročně na poslední sobotu v březnu poprvé připojilo v roce 2010. Loni v ČR světla zhaslo 145 obcí a měst, 110 firem a organizací a šest památek, k akci se přihlásilo také téměř 3000 jednotlivců.

Reklama

Doporučované