Hlavní obsah

Projekt Čtení pomáhá se nově zaměří i na pomoc přírodě a sázení stromů

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Projekt Čtení pomáhá, který podporuje zájem dětí o čtení a charitu, se zaměří i na pomoc přírodě. Děti za přečtení knihy mohou nechat vysadit dva stromy v lokalitě Voletiny u Trutnova. Sázet bude Česká lesnická akademie Trutnov.

Článek

Projekt Čtení pomáhá vznikl před 11 lety v reakci na studii, podle které české děti četly méně než jejich vrstevníci v zahraničí. Zakladatelem a donátorem projektu je bývalý šéf ČEZ Martin Roman. „Dětský čtenář může v projektu na internetu vyplnit krátký test o knížce, a získat tak 50 korun pro charitu, kterou si vybere. Za dobu trvání projektu se do projektu zaregistrovalo 300.000 dětí, které díky čtení knížek vybraly 55 milionů korun pro 600 projektů,“ uvedl Roman.

Nový projekt Čtení pomáhá přírodě podle něj reaguje na aktuální téma klimatické změny a jeho cílem bude zvýšení zájmu dětí o přírodu. Projekt vznikl ve spolupráci s firmou RD Rýmařov. „Počínaje dneškem mají děti šanci za každou knihu, kterou přečtou o přírodě, kromě voucheru na 50 korun získat to, že za ně firma RD Rýmařov vysadí dva malé stromky,“ řekl Roman. Firma využije k vysázení stromů odborníky z České lesnická akademie Trutnov.

V projektu Čtení pomáhá si podle Romana děti mohou vybírat z mnoha stovek knih, které se nově rozšířily o desítku knih o přírodě. Jmenoval například Jeden rok o životě včely, Citový život zvířat nebo Stromy vypravují. „V nejbližší době se těchto deset knih rozroste o deset dalších a to jsou ty knihy, jejichž přečtením kromě padesátikoruny získává mladý čtenář i dva stromy,“ dodal.

Děti podle něj navíc mohou posílat peníze na dvě charity, které se věnují přírodě. Jednou z nich je charita Do lesa s lesníkem, na které se mohli podílet i novináři, kteří dosud vybrali 45 000 korun pro Nadaci dřevo pro život, uvedl. „Nyní je na dětem, aby vybraly zbytek do cílové částky 100 000 korun,“ řekl.

RD Rýmařov prodá ročně kolem 400 domů a na každý z nich je potřeba kolem 20 stromů, vypočetl spoluzakladatel Progresus Invest Holding Lukáš Foral, pod níž dřevostavitelská firma spadá. Za rok to znamená spotřebu 8000 stromů, na jejichž růst je nutných 80 000 sazenic, řekl. To je podle něj jeden z důvodů, proč chce firma sázení stromů rovněž podpořit. Doplnil, že mladé stromy zadržují i velké množství oxidu uhličitého, který ovlivňuje změny klimatu. Naopak staré stromy už tento plyn stejně neabsorbují.

Podle studie, do které se podle Romana zapojilo asi 1000 mladých lidí, se 80 procentům dětí na přírodě líbí hlavně čistý vzduch a klid. Oceňují také zeleň, možnost pozorovat zvířata, být mimo kontrolu dospělých a volně se pohybovat. Nelíbí se jim především klíšťata, řekl. Informace o přírodě získávají hlavně z dokumentárních filmů a sociálních sítí. Jen asi 30 procent dětí si o přírodě čte, dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované