Hlavní obsah

Režisér David Jařab zahájil natáčení filmového podobenství Hadí plyn

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Režisér David Jařab točí filmové podobenství Hadí plyn inspirované novelou Josepha Conrada Srdce temnoty. Scénář si napsal sám, jako divadelní režisér látku již dříve zpracoval do podoby inscenace pro pražské Divadlo Komedie.

Článek

„V případě filmové podoby Hadího plynu však nejde o převedení divadelní verze na plátno, ale o adaptaci originálního literárního textu pro film. Premiéra v českých kinech je plánovaná na léto 2023,“ za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

„Děj snímku je posunut do současnosti a hrdinova cesta nemíří ze západní Evropy do nitra Afriky, nýbrž z Prahy na divoký Balkán,“ uvedl Slavík.

Do hlavní role Roberta Kleina obsadil Jařab Stanislava Majera. V dalších rolích se představí například Martin Pechlát, Dalibor Buš, Mara Lukama a Václav Vašák.

Natáčení filmaři naplánovali přibližně do 20. května. Točit se bude v Praze, Bratislavě, v deltách Dunaje a ve Splitu. Hadí plyn vzniká v produkci společnosti Cineart TV Prague Viktora Schwarcze, v níž byly realizovány i Jařabovy předchozí hrané autorské filmy Vaterland – lovecký deník, Hlava–ruce–srdce či celovečerní dokument s hranými prvky Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka.

V příběhu hlavní hrdina Robert Klein zjistí, že jeho nevlastní mladší bratr Emanuel odjel kamsi do neprostupné oblasti v Evropě. Robert navštíví dvě firmy, které jeho bratra vyslaly na tato místa - japonskou společnost, která tam loví úhoře, a americký trust, který nelegálně provádí průzkum pro těžbu metanu. Ukáže se, že od Emanuela nepřicházejí žádné zprávy a jeho činnost začíná u zaměstnavatelů vzbuzovat obavy. Robert se rozhodne vydat za bratrem a cestou zjišťuje, že jeho jméno vyvolává v některých lidech strach, v některých nevoli a v některých posvátnou úctu. Během této cesty se stále více začínají objevovat situace, které nemohou být součástí reality a které reflektují Robertovy problémy s přijetím vlastního vztahu k násilí a sexualitě.

Režisér Jařab vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, obor činoherní režie. Od roku 1993 působil v brněnském HaDivadle jako režisér, autor a posléze i jako umělecký šéf. V roce 1997 odešel do Prahy, roku 2002 se stal kmenovým režisérem Divadla Komedie. Od roku 2018 je kmenovým režisérem Divadla Na zábradlí.

Reklama

Související témata:

Doporučované