Hlavní obsah

Rozhlasoví symfonici dnes zahrají v Rudolfinu benefiční koncert pro Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Dvořákově síni pražského Rudolfina se v pondělí uskuteční benefiční koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) na podporu válkou zasažené Ukrajiny. Vstupenky jsou ještě stále v prodeji.

Článek

Pod taktovkou svého designovaného šéfdirigenta Petra Popelky uvedou hudebníci Novosvětskou symfonii Antonína Dvořáka i díla ukrajinských autorů. Hornista Radek Baborák přednese sólo v Koncertu pro lesní roh a orchestr B dur Reinholda Glièra a večer zahájí Elegie Valentyna Sylvestrova.

Výtěžek ze vstupného, jehož výše se pohybuje v rozpětí 300 až 5000 korun, bude věnován do sbírky Člověka v tísni na pomoc Ukrajině. Všichni interpreti vystoupí bez nároku na honorář. Koncert se uskuteční v přímém videopřenosu na facebooku Českého rozhlasu (ČRo) a živě ho odvysílají stanice Dvojka a Vltava.

„Bezprostředně poté, co se do světa rozšířily zprávy o trestuhodné agresi, jíž čelí Ukrajina, jsme se pochopitelně i my, zaměstnanci Českého rozhlasu, zamýšleli nad možnými formami pomoci a podpory obyvatelům zkoušené země. Zatímco zpravodajci s velkým nasazením zajišťují pravdivé a objektivní informování veřejnosti o násilném a bezprecedentním aktu, hudebníci rozezní své nástroje ve skladbách, jež zřetelně symbolizují hluboké sympatie a soucítění,“ uvedl generální ředitel ČRo René Zavoral.

V úvodu večera zazní hymny Ukrajiny a České republiky v podání Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu. Více informací se nachází na stránkách rozhlasových symfoniků.

Lucemburské velvyslanectví dnes v Sukově síni Rudolfina pořádá komorní benefiční koncert na podporu Ukrajiny, na kterém vystoupí tenorista Pavol Breslik za klavírního doprovodu Róberta Pechance.

Reklama

Doporučované