Hlavní obsah

Rozvoj pražského sídliště Ďáblice má určit nová územní studie

Foto: www.floornature.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rozvoj pražského sídliště Ďáblice má do budoucna určit nová územní studie. Dokument má zabránit nekoncepční výstavbě a rovněž vytipovává možná místa pro jeho doplnění a revitalizaci.

Článek

K dokumentu se mohou až do 13. července vyjádřit rovněž obyvatelé hlavního města. Vytvořit územní studii rozhodlo vedení města v roce 2018. Informace k tomu, jak se vyjádřit, jsou k dispozici v magistrátní vyhlášce. Ďáblické sídliště sice není památkově chráněno, odborníci ale oceňují jeho koncepci a způsob zástavby.

„Studie má do budoucna sloužit jako podklad pro rozhodování v tomto území, či pro zpracování plánu revitalizace. Dokument například určuje požadavky pro případné záměry v území, a to nejen ty stavební, ale také jakékoliv zásahy ve veřejném prostoru,“ uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09).

Studie se věnuje hlavně veřejnému prostoru, klimatickým opatřením i zvýšení bezpečnosti z hlediska dopravy. „Lokalita Ďáblic je velmi specifická a ceněná. Je důležité, aby měli její obyvatelé možnost se ke studii vyjádřit. Po ukončení podávání připomínek bude následovat jejich vyhodnocení, na základě kterého bude návrh upraven. Výsledná podoba územní studie pak projde finálním schválením,“ uvedl ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč. Právě institut studii vypracoval.

Společně s výše uvedenou studií má sídliště ochránit rovněž nový Metropolitní plán, který určí, co se kde bude moci v Praze stavět. V tom současném je totiž téměř celé ďáblické sídliště zaneseno jako zastavitelné území, což znamená nulovou ochranu sídlištní zeleně a volného prostoru mezi domy. Návrh nového plánu představil IPR letos v dubnu a nyní se k němu do 30. června mohou vyjadřovat obyvatelé.

Proti plánované výstavbě se v minulosti několikrát postavili jak obyvatelé sídliště, tak radnice Prahy 8. Nelíbil se jim například záměr výstavby čtyř až šestnáctipatrových domů, které plánovala firma CPI podnikatele Radovana Vítka. Radnice kvůli tomu požadovala stavební uzávěru pro celé sídliště. Lidé spolu s radnicí odmítli také zamýšlenou výstavbu až dvacítky domů na okraji sídliště a městská část rovněž nesouhlasila se záměrem magistrátu postavit na sídlišti bytový dům.

Reklama

Doporučované