Hlavní obsah

Statistici mají aplikaci pro chytré mobily, nabídne aktuální data i zajímavosti

Foto: Shutterstock.com/PureSolution

Ilustrační foto.

Reklama

Český statistický úřad spustil novou mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím lze získat přístup k aktuálním datům, analýzám i zajímavostem ze světa statistiky. Aplikace je určená pro operační systémy Android a iOS a je zdarma.

Článek

Nejžádanější statistiky jsou v aplikaci uspořádány do 14 tematických skupin, jako jsou cenové indexy, údaje o obyvatelstvu, statistiky cestovního ruchu nebo informace o krajích. Primárním zdrojem využitých dat je pravidelně aktualizovaná Veřejná databáze ČSÚ. Prostřednictvím aplikace si lze rovněž přečíst články zveřejněné na webu statistikaamy.cz a ukládat si je do paměti telefonu, čímž budou dostupné i bez internetového připojení.

Aplikace nabízí uživatelům nejnovější statistické údaje nejen z pravidelných Rychlých informací nebo aktualit zveřejňovaných na webu ČSÚ, ale také mnoho dalších údajů z analýz a dlouhodobých časových řad. „Ovládání aplikace je přitom velmi intuitivní,“ je přesvědčený místopředseda ČSÚ Jaroslav Sixta.

Vývoj aplikace nadále pokračuje. „Uvažujeme například o využití dat ze systému GPS tak, aby se uživatelům mohla zobrazovat statistická data podle aktuální polohy,“ nastínila další možné vylepšení vedoucí oddělení výstupních databází ČSÚ Leona Tolarová.

Reklama

Doporučované