Hlavní obsah

Teplotu při zásahu pražských hasičů budou měřit čidla v jejich bundách

Foto: HZS KHK/Michal Fanta

Ilustrační foto.

Reklama

Venkovní teplotu i pod oblekem při zásahu pražských hasičů budou měřit speciální čidla zabudovaná v novém obleku.

Článek

Bunda je rovněž schopna vyslat upozornění při potížích, umožní určit polohu nebo automaticky přenést informace do mobilního telefonu či tabletu velitele zásahu. Oblek je vybaven pamětí, která uchová informace o postupu hasiče. Obleky nyní testují hasiči v Radotíně. Novinářům to dnes řekl ředitel hasičů Libor Prudil a Jiří Koželuh z firmy GoodPro, která obleky vyrobila.

Hasiči podle nich dostali prvních 15 takových obleků, z nichž 12 obdrželi darem. Za zbylé zaplatili asi 100 000 Kč. „Nové obleky jsme pořídili proto, abychom si byli v reálných podmínkách schopni vyzkoušet, jestli smart funkce budou trvale funkční i v podmínkách standardních zásahů. Rovněž proto, abychom nastartovali základní úroveň pro další rozvoj. Obleky umí něco a my víme, že umí ještě víc,“ řekl Prudil.

Zda budou mít nové obleky také další jednotky nejen v Praze, ale i ve zbytku republiky, bude záležet na několika faktorech, například na financích. Zároveň podle Prudila hasiči nechtějí ostatní jednotky vybavovat vývojovými obleky, ale až těmi finálními. „Výsledek prvotního bádání chceme udělat na konci března, a pak říci, že jako druhou etapu uděláme druhou či třetí verzi,“ uvedl Prudil.

Oblek je vybaven čidly na vnitřní i vnější teplotu. Popáleniny jsou podle Prudila častým zraněním. Jakmile vnitřní nebo vnější teplota překročí určitou hodnotu, světla na bundě hasiče automaticky upozorní. Další je takzvaná emergency funkce, která hasiči umožňuje vyslat kolegům signál, že má problém. Stačí pouze strhnout na krku takzvaný emergency flap.

„Oděv začne červeně blikat, tudíž jeho bezprostřední okolí vidí, že má problém a je třeba mu pomoci. Oblek navíc umí odeslat svou GPS pozici,“ řekl Koželuh. Oděv má také obdobu letecké černé schránky, kdy jsou zaznamenány všechny údaje například o pohybu hasiče nebo teplotách. Ze schránky je možné zpětně všechny informace o zásahu vyvolat a hasiči tak mohou postup analyzovat.

Obleky již hasiči užívají v terénu. Vybavena je jimi jedna ze dvou patnáctičlenných směn v Radotíně. Zatím je použili pouze u takzvaných technických zásahů, tedy u dopravních nehod či vstupu do budovy. „Upřímně, sedí mi lépe než ten starý. Mě se líbí, že máme víc úchytů na vysílačky, světla a na baterky. Vůbec mě to neomezuje,“ řekl hasič Martin Bouška.

Nejvíce si cení světel, stroboskopů nebo emergency světla. „Když se bavíme o kouři, nebo o složitějším objektu s horšími podmínkami, tak mi to dává větší šanci, že mě najdou. Může se stát cokoliv - rozbije se mi svítilna nebo se ztratím,“ řekl Bouška.

Vylepšil by lokalizaci hasiče. Na jejím rozvoji jsou již hasiči s vývojáři domluveni. „Rádi bychom vylepšovali sledování polohy hasičů zejména v budovách, což je velmi důležité. Ve volném terénu to funguje. Kdyby se cokoliv stalo, lokace polohy umožní zachránit hasiče nebo jej navést k východu, když ztratí orientaci,“ dodal Prudil. Zkoumat se bude také čištění obleků, například jak dlouho a jak časté praní elektronika v bundě vydrží.

Reklama

Doporučované