Hlavní obsah

V divadle Komedie má premiéru inscenace Vonnegutova románu Galapágy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Inscenaci Galapágy podle dystopického románu spisovatele Kurta Vonneguta připravila pro divadlo Komedie slovenská režisérka Júlia Rázusová.

Článek

Divadelní adaptace tohoto textu bude v Evropě uvedena poprvé, na scéně Komedie má premiéru dnes večer.

Ekvádorské souostroví Galapágy v Tichém oceánu je proslulé pouze na těchto ostrovech žijícími zvláštními druhy zvířat, tedy endemitů, třeba prehistoricky vyhlížejícími ještěry a obřími želvami. Vonnegut se svým černým humorem na Gapalágy v románu umístil izolovanou skupinu lidí, která by se tam mohla vyvinout v dokonalejší formu bytí. Nedopatřením se však složení skupinky, která se na jeden ostrůvek dostala, naprosto liší od někdejšího záměru. Původně se měla na Galapágách shromáždit elita lidstva, oproti předpokladu tam ale ztroskotá jeden alkoholik, učitelka biologie, depresivní Japonka, slepá dcera milionáře a šest kanibalek.

„Júlia Rázusová režíruje v Praze poprvé, i když je na Slovensku respektovanou umělkyní, která dvakrát obdržela divadelní ocenění Dosky. Vytváří performativní a vizuální inscenace, jež diváky provokují a nutí být ve střehu. V Galapágách kromě obrovského talíře na scéně, který prověřuje fyzické schopnosti herců, využívá také principy live cinema. Kamera je použita po vzoru dokumentárních přírodovědných filmů. Ve třetí části představení se diváci společně s kameramanem vydají do džungle, kde snad bude lidstvo zachráněno…,“ uvedla Lenka Dombrovská z divadla Komedie. Scéně dominuje talíř, ve kterém musí herci udržovat rovnováhu jako na potápějící se lodi.

Inscenace s vonnegutovskou ironií a trpkým humorem otevírá témata jako ekologie, evoluce a reprodukční otázky dnešních dní. Základem nové civilizace se má stát skupinka lidí s obrovskými mozky. Tyto pasažéry nové Noemovy archy pozorují a intelektuálními komentáři častují spisovatel Kurt Vonnegut v podání Viktora Dvořáka a přírodovědec Charles Darwin, kterého hraje Jakub Gottwald. Diváci se podle tvůrců také mohou těšit na rapovanou píseň dívek kmene kanka-bono v podání Karin Bílíkové nebo na návrat herců Gabriely Míčové, Hynka Chmelaře či Jiřího Štrébla na prkna divadla Komedie.

Reklama

Doporučované