Hlavní obsah

V Podskalí bude vybudován na řece plovoucí heliport pro záchranáře

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském Podskalí vznikne u železničního mostu do konce letošního roku na hladině Vltavy dočasný plovoucí heliport pro záchrannou službu. Náklady jsou předběžně vyčísleny na deset milionů korun.

Článek

Z heliportu by záchranáři vozili pacienty do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) na Karlově náměstí. Plovoucí přistávací plocha by měla na místě fungovat zhruba pět let do doby, než vznikne finální heliport v areálu VFN. Vrtulníky nyní přistávají v parku v Zítkových sadech u výstupu z metra B Palackého náměstí, což město, Praha 2 i vedení VFN považují za nevyhovující.

Město původně zvažovalo pět variant, kde přistávací plochu vybudovat. „Jediná vyhovující varianta byla možnost plovoucího heliportu, který by byl napojen na náplavku. Nebyla by to stálá letecká plocha, ale pouze v případě, že potřebují záchranáři převézt pacienta. Jedná se o řešení, které by tu mělo být do pěti let,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

O stavbu heliportu se postará městská firma Trade centre Praha (TCP). Firma by podle Chabra měla letos získat všechna potřebná oprávnění. „Když vše dobře půjde, tak věříme, že do konce letošního roku bude heliport vybudován,“ uvedl Chabr. Vrtulníky na ponton budou nalétávat od jihu.

Ponton bude sloužit výlučně pro přistání záchranářského vrtulníku a nebude možné jej využít pro soukromé helikoptéry a další lety. V době, kdy by nebyl očekáván přílet s pacientem, by ponton sloužil obyvatelům metropole. Podle dřívějšího vyjádření vedení města by v případě ohlášení příletu městská policie prostor vyklidila a po odletu vrtulníku zase pustila lidi zpět na ponton.

Postup města uvítala Praha 2. „Dlouhodobě upozorňujeme, že umístění heliportu v Zítkových sadech je pouze provizorní. Z bezpečnostních důvodů zcela nevhodné. Prostorové omezení a počet překážek jsou pro piloty rizikové. Pro návštěvníky je park osazen cedulemi, ani pro ně to ale není dostatečné řešení. Realizací pontonu na náplavce odstraníme tato bezpečnostní rizika,“ uvedl radní Michal Zuna (TOP 09).

Finální heliport bude v následujících letech vybudován v areálu VFN. Nemocnice podle radního žádá na jeho výstavbu o peníze z evropských fondů. Po vybudování přistávací plochy ve VFN bude ponton z Vltavy využit jinde.

Reklama

Doporučované