Hlavní obsah

V Praze vyjede 27. května historická tramvaj k výročí atentátu na Heydricha

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do pražských ulic vyjede 27. května historická tramvaj k připomínce výročí atentátu, který v roce 1942 udělali českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Článek

Součástí bude odborný výklad, který má seznámit Pražany i turisty s pražskou historií. První jízda se uskuteční v sobotu 27. května v 10:30, tramvaj pojede z vozovny ve Střešovicích na Karlovo náměstí. ČTK o tom informovala mluvčí městské organizace Prague City Tourism (PCT) Klára Janderová.

„Naším cílem je především poutavou formou připomínat nejen návštěvníkům Prahy střípky z naší historie a zasazovat je do kontextu,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). „Jsem proto velmi rád, že spouštíme tento projekt, který informuje o zločinnosti totalitních režimů a připomíná osobnosti, které proti nim bojovaly,“ dodal.

Součástí jízdy bude odborný výklad kvalifikovaných průvodců oblečených ve stylu 40. let 20. století. Z Karlova náměstí, kde trasa končí, se pak účastníci projdou ke kryptě v chrámu sv. Cyrila a Metoděje, která sloužila parašutistům jako úkryt.

Dobová tramvaj vyjede v sobotu 27. května na trať dvakrát během dne, první pojede dopoledne, další ve 13:30. Kapacita je omezena, zájemci si jízdenky mohou zakoupit na webu PCT. Jízdenka bude stát 650 korun, snížená bude za 450 korun.

Českoslovenští výsadkáři Gabčík a Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz v zatáčce v pražských Kobylisích 27. května 1942 dopoledne. Gabčíkovi selhala zbraň, Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který Heydricha zranil. Zastupující říšský protektor zemřel 4. června zřejmě na sepsi.

Reklama

Doporučované