Hlavní obsah

Víkendový Knihex nabídne novinky pěti desítek malých nakladatelů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na víkendovém setkání Knihex návštěvníci najdou na pět desítek malých nakladatelů, literární časopisy, vydavatelství spjatá s uměleckými školami, ale také doprovodný program.

Článek

Doprovodný program nabídne výtvarné dílny, autorská čtení, diskuse, křty, divadlo a hudbu. Knihex se koná v Pražské tržnici v hale číslo 13. ČTK o tom informovali pořadatelé.

Knižní jarmark Knihex podporuje malé nakladatelky a nakladatele a propojuje je s malými i velkými čtenáři. Umožňujeme tak netradičním knihám dostat se k vnímavému publiku. Knihex ale podle pořadatelů nechce být jarmarkem, ale místem, kde se setkávají lidé s knihami a kde lze příjemně strávit celý den.

Knihex se nechce zařazovat po bok hektických předvánočních prodejních trhů, ale měl by být místem odpočinku, nabízí třeba čtenářský koutek, kde najdou návštěvníci čas a prostor na čtení. Na Knihexu bude i tradiční antikvární stánek s knihami za dobrovolný příspěvek, jehož výtěžek poputuje právě na podporu malých nakladatelů. Zároveň knihy, které už čtenáři nechtějí mít ve své knihovně, mohou k dalšímu prodeji přinést. Na stánku se podílí i on-line antikvariát Knihobot.

Pořadatelé Knihexu uvádějí, že jarmark vznikl i proto, že stávající knižní veletrhy jsou pro ně většinou cenově nedostupné a jejich dramaturgie jde mimo směřování těchto nakladatelství. Malí nakladatelé také často bojují se ztíženou distribucí, kdy mezi masovými tituly s drahým marketingem mají složitou cestu ke čtenářům. Knihex chce zvýšit povědomí o těchto nakladatelích a jejich produkci, umožnit jim zpětnou vazbu od čtenářů – a v důsledku je tedy i podpořit k vydávání dalších knih.

Na programu jsou také diskuse na téma knihovny a knižní trh nebo honorářová politika, tedy odměňování knižních profesionálů. Jednotlivá nakladatelství na jarmarku představí své novinky. Pro rodiny s dětmi jsou připraveny výtvarné dílny, například barevné pískové mandaly, originální papírová světla či malování na ponožky, divadelní představení a výtvarná soutěž o knižní ceny.

Na Knihexu svou tvorbu představí třeba nakladatelství Baobab, Běžíliška, Bylo nebylo, Cesta domů, Cihlář-Richterová, Dauphin, DharmaGaia, Dynastie, Labyrint & Raketa, Lipnik, Malvern, Meander, Paseka, 65. Pole, Volvox Globator či wo-men.

Reklama

Doporučované